начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Въпрос свързан с наемател

Казуси за недвижими имоти

Въпрос свързан с наемател

Мнениеот jibonita » 12 Яну 2007, 14:08

Здравейте,
живея под наем като към момента имам сключен договор за наем(предполагам не-нотариално заверен тъй като няма никакви печати), който не е изтекъл, но собственика иска да напусна Причината не е че не си плащам сметките - в това отношение всичко е ОК. В договора пише че мое да бъде прекратен предварително. Познати ми казаха че той не може да ме изгони през зимния сезон. Има ли такова нещо?
Благодаря.
jibonita
Нов потребител

Мнениеот iskrec » 12 Яну 2007, 15:08

Правната материя е визирана в чл.228 - 239 от ЗЗД.
Като двустранен договор пораждащ права и задължения за всяка една от страните наемодател - наемател следва да се има впредвид,че
неизпълнението на поето задължение води до неговото прекратяване
на основание чл.87 от ЗЗД и правото на изправната страна да иска обезщетение.
Във вашия договор следва да има визирани прекратителни условия.
След като Вие, сте заплатили наема и текущите разходи по ползването
на наетия имот,не е изтекал наемния срок и не са налице прекратителните условия наемодатела няма правно основание да прекратява едностранно договора.За повече подробна иформация
ако желаете ми изпратете договора на pravenconsult@abv.bg
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот TIRAN » 12 Яну 2007, 16:55

ЧЛ. 238 ЗЗД Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по- рано.
TIRAN
Младши потребител

Мнениеот jibonita » 12 Яну 2007, 19:16

Договорът има срок 1 година. Днес съквартирантката ми е говорила с собственика и той казал че договора бил фиктивен и дори можело да не спази едномесечния срок. Какви са ми правата и какво мога да направя. И проблем ли е че договора е подписан само между собственика и съквартиранката?
iskrec, ще ти пратя копие по късно днес
Благодаря ви
jibonita
Нов потребител

:)

Мнениеот sainul » 16 Яну 2007, 12:06

Ако живеете самостоятелно, моят съвет е да смените патрона на вратата и да не пускате за нищо на света собственика вътре. И да не му дадете ключ:) Ако договорът е валиден и е с посочения срок, ако не спази условията му за прекратяване, собственикът няма как да ви изгони. Зависи много какво е уговорено в него. Но така или иначе си има ред за да се прекрати и той не може да ви каже - напуснете. А, относно това, че договорът бил фиктивен - нека го докаже!!! Плащайте си наема и сметките и вземайте разписка или превеждайте сумата по банкова сметка на наемодателя, в която пишете в основанието за внасяне - плащане на наем.
sainul
Младши потребител

Назад към Имотни казуси