начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

моят казус

Казуси за недвижими имоти

моят казус

Мнениеот pursy » 06 Яну 2007, 19:23

Студент съм по право в 3 курс, но все още не сам наясно с Наследствено право. Бихте ли ми помогнали да разреша собствения си казус. Аз сам наследник на починалият ми родител заедно с майка ми. Баща ми почина началото на тази година като като ни остави наследсво освен в града в който сме живяли като семейство така и наследство от неговите собствени родители в друг град. Проблемът е че не съм сигурен дали изобщо той е приел това наследство по някакъв начин(дали плащане на данак се счита за приемане в този случаи), дали аз като негов наследник мога да го приема;но касусът тепърва става интересен. Баба ми и дядо ми са починали-баба ми през 1997(самоубйство,ако това е релевантно по някакъв начин) като преди смъртта си е прехварлила срещу издражка и гледане нейния дял от къща (включваща освен къщата и една мъничка постройка подобна на по-малка къща и дворно място) на брата на баща ми. Освен този имот има и земи за които не знам да е сключван договор и да е прехварлян дял. Братът на баща ми е владял имота и е направил много подобрения (тои самия има двама сина, с които не съм сигурен дали моите права конкурират) Моля ви да ме посъветвате мога ли да имам някакви претенции за тези имоти (или за някаква част от тях-малка построика, селскостопанските земи и т.н) и какво трябва да направя за да приема наследството на баща ми, какви документи трябва да извадя или акт който да извърша ( от смъртта на баба ми се навършват 10 години през февруари и дали това има значение за давностни срокове които текат). Объркан и притеснен съм, ако някой има време ще съм много признателен ако ми помогне поне мъничко! Благодаря!
pursy
Нов потребител

Re: моят казус

Мнениеот monteskio » 07 Яну 2007, 04:01

pursy написа:Студент съм по право в 3 курс, но все още не сам наясно с Наследствено право. Бихте ли ми помогнали да разреша собствения си казус. Аз сам наследник на починалият ми родител заедно с майка ми. Баща ми почина началото на тази година като като ни остави наследсво освен в града в който сме живяли като семейство така и наследство от неговите собствени родители в друг град. Проблемът е че не съм сигурен дали изобщо той е приел това наследство по някакъв начин(дали плащане на данак се счита за приемане в този случаи), дали аз като негов наследник мога да го приема;но касусът тепърва става интересен. Баба ми и дядо ми са починали-баба ми през 1997(самоубйство,ако това е релевантно по някакъв начин) като преди смъртта си е прехварлила срещу издражка и гледане нейния дял от къща (включваща освен къщата и една мъничка постройка подобна на по-малка къща и дворно място) на брата на баща ми. Освен този имот има и земи за които не знам да е сключван договор и да е прехварлян дял. Братът на баща ми е владял имота и е направил много подобрения (тои самия има двама сина, с които не съм сигурен дали моите права конкурират) Моля ви да ме посъветвате мога ли да имам някакви претенции за тези имоти (или за някаква част от тях-малка построика, селскостопанските земи и т.н) и какво трябва да направя за да приема наследството на баща ми, какви документи трябва да извадя или акт който да извърша ( от смъртта на баба ми се навършват 10 години през февруари и дали това има значение за давностни срокове които текат). Объркан и притеснен съм, ако някой има време ще съм много признателен ако ми помогне поне мъничко! Благодаря!

Здравейте,

Ще се опитам да ви отговоря в последователността на зададените от вас въпроси...

1. Съгласно ЗН, една от формите на приемане на наследството е всяко едно действие, с което се заявява тре трети лица, намерение за своене на имота. В тази връзка, плащането на данък за определен имот, следва да се счита именно като такова действие.

2. Това което баща ви е притежавал като лична собственост / вещи и права върху вещи придобити преди брака или през време брака чрез трансформация / или в СИО, след неговата смърт образуват наследствената маса, или т.нар. наследство.. Поради това обстоятелство, "наследството в града " и " наследството в друг град " е едно наследство, а не две отделни и различни наследства.

3. По отношение на третия " раздел " от изложението ви, не са ясни определени факти. Въпреки това, така както сте го написали разбирам, че по време на брака между покойния ви дядо и жена му - ваша баба, последната е прехвърлила срещу задължение и издръжка нейната част от къщата. Ако правилно съм разбрал, то това не е възможно, тъй като съгласно СК, никой от съпрузите не може да се разпорежда с частта, която би получил при прекратяване на СИО.

В случай, че фактите са други и е налице валидно сключена сделка между покойната ви баба и чичо ви, то вие в едно с майка си сте наследници при определени квоти, както на част от къщата, дворното място и постройката, така и на съществуващите земеделски земи.

АКо наистина чичо ви владее тези имоти, като ги подобравя и обработва, а вие не сте се интересували за тях - нито сте ги владяли, не сте плащали данъци, то наистина е налице реална възможност той да придобие вашите части. За да пресечете тази законова възможност следва да прекъснете придобивната давност. Това може да стане по няколко начина. Единият от тях е да предявите ревандикационен иск срещу чичо си, с искане да ви предаде владението на вашите ид. части от общия имот / константна съдебна практика / .

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Julyan

Мнениеот Julyan » 08 Яну 2007, 09:25

По отношение приемането на наследството и владението върху същото от страна на един или някои от сънаследниците има налице малко по- различна съдебна практика. Такат, напр., когато само един или някои от сънасласледниците владеят даден наследствен имот същият не може изцяло да бъде придобит в собственост по давност от владеещият сънаследник, тъй като се приема, че той владее имота [b]за всички сънаследници[/b], докато не се докаже, че той е почнал самостоятелно владение чрез изменение на основанието само за себе си. Правото на собственост не се изгубва чрез неупражняване на владение, докато друг не придобие собствеността. /спр. 82, бр.9, с. 48, Р-1137-82-1/. Смята се, че сънаследникът владее наследствения имот за сметка на всички наследници /това е презумпцията, а не владението за своя сметка/. За да превърне в самостоятелно владението, той трябва да "отнеме", да "отбълсне" владението на другите, а не е достатъчно само да манифестира неопределено самостоятелността на владението, т.е. необходими са конкретни действия, изразяващи точно и неопровержимо тези негови намерения. /спр.69, бр.11, с.15, Р-1161-69-1/.
[u]По отношение приемането на наследство само въз основа на изплащане данък върху имота[/u]: Мълчаливото приемане на наследството трябва да бъде несъмнено. [u]Подаването на декларация [/u]за облагане с данък още не значи, че е налице приемане /Р-2028-52-ІV, Сб., 53, с.164/. Но това е спорна практика. Въпреки това Пленумът на ВС отстоява становището, че при наличието на спор съдилищата не следва да бъдат ограничавани и същите следва да преценяват индивидуално всеки конкретен случай. /П-4-64-ПВС, СПТР,92,с.367/. Същите разсъждения /и разнородност в практиката/ са налице и по отношение фактът на [u]заплащане на данък [/u]върху имоти, обект на наследяване.
Мисля, че е добре да си изясните отношетията, свързани с имотите на баща Ви, придобити преди сключване на брака или наследени от него с неговите роннини и ако същите се намират във владение на същите може да им се изпрати нотариална покана за предоставяне на владение или заплащане обезщетение за недопускане до такова въз основа на ЗС, в качеството Ви на неползващ съсобственик на същите и да видите каква ще бъде реакцията. Може да няма налице оспорване. Ако има можете да развиете проблема отново тук.
Julyan
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 08 Яну 2007, 18:58

По отношение наследството от дядото и бабата, не сте посочили достатъчно факти, но вероятно дядото и починал преди баба ви, а тя е прехвърлила на другия си син своято ид.част от имота. Така ли е?
По отношение на договора за издръжка и гледане (ако е такъв), същият може да бъде оспорен и да се иска развалянето му за вашата ид. част, като трябва да докажете в съда, че договорът не е изпълнен от чичо ви. Давностният срок за този иск по чл. 87, ал. 3 от ЗЗД е 5 години от откриване на наследството на баща ви.
За по-точно становище трябва да си вземете копие от нотариалният акт и удостоверение за наследници и да се обърнете към адвокат.
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси