начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Собственост върху земя при продадено право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Собственост върху земя при продадено право на строеж

Мнениеот veneca » 29 Дек 2006, 13:26

Здравейте!
Може ли някой да ми каже каква е ползата от собственост върху земя при положение че е продадено правото на строеж на апартаментите построени върху тази земя? т.е има ли смисъл собственика да задържи земята и да и пласта данъци или по-добре да я продаде при възможност?
veneca
Младши потребител

Мнениеот portokal » 29 Дек 2006, 13:42

Май няма.
Теоретично, ако някога сградите паднат и не бъдат възстановени до 5 години, правото на строеж ще се погаси в полза на собственика на земята.
Практически - аз не виждам грам смисъл да си собственик на цялата земя.
Ще ми е интересно да чуя и друго мнение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот veneca » 03 Яну 2007, 17:11

някое друго мнение?
veneca
Младши потребител

Мнениеот valeva » 04 Яну 2007, 14:52

Съгласна съм с предходно изразеното мнение по въпроса, че единственото което е в полза на собственика на апартамента е в случай, че някога сградата се срути, той може в 5 годишен срок да си построи nov. Има още една хипотеза, която е рядко срещано явление. Ако примерно собственика на земята не е застроил максималното РЗП, което се разрешева за съответния имот. Хипотезата е по скоро когато с другата постойка, която той ще си застри, по пряк или косвен начин нарушава права/удобства на собствениците на апартаменти. Представете си апартамента сграда застроена в парцел с апартаменти, които имат изглед към морето. После собственикът застроява пред нея още една, защото има право и скрива цялата гледка. Но това са съвсем отвлечени хипотези на плюс и мунис да имаш или не идеална част от земята. Основните се заключват в предходното изразено мнение, което подкрепям и аз, но по принцип винаги съветвам хората да си придобиват иделаните части от земята.
valeva
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Яну 2007, 15:30

Ako primerno sobstvenika na zemqta ne e zastroil maximalnoto RZP, koeto se razre6eva za suotvetniq imot

Да, така е наистина; същото се отнася и ако не е построен максималният брой етажи.
Както и ако към момента на построяването е било построено максимално възможното, а впоследствие при промяна на плана стане възможно надстрояване или пристрояване.
Но наистина това са отвлечени хипотези.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tedi_2 » 05 Яну 2007, 11:57

Малко се изместихте от въпроса, който беше: има ли смисъл и интерес собственикът на земята да я задържи или да се отърве от нея при пръв удобен случай.
Лично аз не виждам някакъв смисъл да задържи земята, освен ако и той има собственост в същата сграда. Тъй като вероятно има свободна, незастроена площ от парцела, той ще може да си я ползва както желае, стига да не пречи на собствениците на апртаментите да стигат до имота си. Ако той няма собственот жилище там или пък не желае да живее в него, не му е необходима земята - по-добре да я продаде на собствениците на апартаментите.
tedi_2
Потребител

Мнениеот D.Mihova » 05 Яну 2007, 12:06

Зависи къде е земята и колко е голям парцела. Всеки случай е различен.
D.Mihova
Младши потребител

Мнениеот veneca » 30 Яну 2007, 02:04

Земята е съсобственост и на собственик се падат около 90 кв.м. Намира се в един от най-скъпите южни квартали на столицата
veneca
Младши потребител

Мнениеот ciara » 30 Яну 2007, 12:51

Имам въпрос по темата -
Собственик сам на земя, на която е построен блок.С голямо закъснение разбзах, че строителят не я е разпределил между собствениците на ап, а и не бях наясно с този въпрос
Как мога да се откажа от земята - има ли начин?
ciara
Младши потребител

Назад към Имотни казуси