начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Искам да съм сигурен

Казуси за недвижими имоти

Искам да съм сигурен

Мнениеот ivan33 » 30 Дек 2006, 00:52

Допустимо ли е в иск по чл.108 от ЗС да се иска по реда на косвения съдебен контрол да се прогласи нищожност на решение на Поз. комисия итрябва ли тя да е втори ответник за целта .Или това трябва да стане в отделен иск. А ако тя не е страна по делото.?
ivan33
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 31 Дек 2006, 09:39

Без да се мисля за корифей в гр.процес (занимавам се от известно време само и изключително с наказателно право), ми се струма, че въпросът с нищожността на решението е преюдициален за решаване на основния спор. А на нищожността може да се позовете във всеки един момент и не е необходимо да привличате Вие (като ищец) ПК. Възможно е да бъде привлечена като трета подпомагаща страна от ответника, но нищожният акт си е нищожен и не би следвало това обстоятелство да зависи от издателя му. Доколкото решението е админ. акт, не знам кой съд следва да се произнесе по неговата нищожност. Да викаме за помощ новите административни съдии??
sunshine_75
Потребител

Мнениеот mitko6 » 31 Дек 2006, 11:24

Не само може, но съдът, който разглежда гражданскоправен спор, е длъжен да извърши т. нар. косвен съдебен контрол за действителността на преюдицилен за правилното решаване на делото административен акт. Това, което казва sunshine_75 е изключително правилно. Само да я допълня, че РС е компетентен да се произнася по жалби срещу решения на ПК, респ. ОКЗГ. Когато предемт на делото е административноправен спор за тяхната законосъобразност, вкл. и за обявяване на тяхната нищожност. Но тъй като в момента sunshine_75 се занимава изключително с наказателно право :wink: , мисля си, че е уместно да споделя моето мнение, че косвен съдебен контрол на ИАА следва да се извърши и от "наказателния" съд при разглеждане на наказателно-правен спор! Наказателен съм го сложил в кавички, защото в България съдът е един, без значение какъв състав разглежда определен правен спор. Поради тази причина ми се струва, че и "наказателният" съд може да извършва косвен съдебен контрол. За повече подробности четете ТР № 6/2006 г. на ОСГК на ВКС.
mitko6
Потребител

Благодаря ВИ от сърце !

Мнениеот ivan33 » 01 Яну 2007, 02:54

И ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ СМЕ В НОВАТА 2007г. НЕКА НИ Е ЧЕСТИТА! НАЗДРАВЕ !БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСТЛИВИ !ВСЕ ТАКА ЧОВЕЧНИ И ОТЗИВЧИВИ! ТОВА РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ОЦЕНЯВА ОТ КЛИЕНТА! УСПЕХ !
Казуса е интересен и от наказателноправна страна, но не е момента сега да се обсъжда . Ще пиша друг път.Решението съм го чела ! То ме светна за много неща. Не съм чела другото от 95г. Аз не съм юрист, но се интересувам. Форума много ми помага Още веднаж благодаря.
ivan33
Потребител

Мнениеот Imperator » 01 Яну 2007, 05:11

Искът по чл.108 от ЗС е ревандикационен и може да се съедини с друг иск-утановителен, отрицателен установеителен иск, в смисъл, че не съществуват еди какви си обстоятелства.Колкото са исковете толкова са и ответниците.Но по чл.108 задължително не пропускайте да впишете исковата молба в имотния регистър.
Imperator
Потребител

Мнениеот ivan33 » 02 Яну 2007, 18:53

Imperator,
Благодаря и на теб, че в този празничен ден, си отделил от времето си . Съвета ти е безценен, но за жалост вече безпредметен .Аз не съм Ви колега, но влизам във форума , защото ми е интересно , а и ми се налага да повишавам правната си култура ..

Адвоката ми отдавна абдекира от защитата . Не МУ Е БИЛО ПОЗВОЛЕНО ДА ВПИШЕ ИМ. Той е бивш служител на Общината , а искът е срещу нея. Иначе го имах за добър и честен човек.Пари съм му давал повече отколкото се бяхме договорили-хонорара си беше платен ,отделно на всяко заседание пред РС, допълнително и без документ съм давал. Делото вече е на въззивна инст.-минало е з.с.з. , след 20 дни е откритото
ivan33
Потребител

Назад към Имотни казуси