начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

запазен дял при дарение

Казуси за недвижими имоти

запазен дял при дарение

Мнениеот pier » 29 Дек 2006, 20:16

Баба и дядо са дарили на баща ми нидвижим имот. До края на живота им той се е грижил за тях. Сега почина и баща ми. Леля ми има ли право на запазен дял или само с брат ми и майка ми сме наследници в случая? Леля е овъзмездена с пари, но те са дадени на ръка и добра дума.
pier
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Дек 2006, 21:44

Наследник на Вашия баща сте Вие /като низходящ от І-ви ред/,както и преживялата съпруга-Вашата майка.Леля Ви в случая се явява наследник от ІІІ-ти ред и би могла да бъде наследник на Вашия баща едва когато липсват наследници от І-ви и ІІ-ри ред.
Сам разбирате,че относно откритото наследство на Вашия баща леля Ви не може да има претенции.
Същата обаче се явява наследник на Вашите баба и дядо и когато след смъртта на единия от тях е открито наследство е имала право на запазена част от същото,което право се погасява след изтичане на 5 годишен срок от откриването му.Вероятно паричното компенсиране се е изразило именно в това - относно полагаемата се запазена част.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси