Здравейте!
Може ли някой да ми каже каква е ползата от собственост върху земя при положение че е продадено правото на строеж на апартаментите построени върху тази земя? т.е има ли смисъл собственика да задържи земята и да и пласта данъци или по-добре да я продаде при възможност?
- Дата и час: 11 Яну 2025, 02:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Собственост върху земя при продадено право на строеж
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Май няма.
Теоретично, ако някога сградите паднат и не бъдат възстановени до 5 години, правото на строеж ще се погаси в полза на собственика на земята.
Практически - аз не виждам грам смисъл да си собственик на цялата земя.
Ще ми е интересно да чуя и друго мнение.
Теоретично, ако някога сградите паднат и не бъдат възстановени до 5 години, правото на строеж ще се погаси в полза на собственика на земята.
Практически - аз не виждам грам смисъл да си собственик на цялата земя.
Ще ми е интересно да чуя и друго мнение.
-
portokal - Старши потребител
Съгласна съм с предходно изразеното мнение по въпроса, че единственото което е в полза на собственика на апартамента е в случай, че някога сградата се срути, той може в 5 годишен срок да си построи nov. Има още една хипотеза, която е рядко срещано явление. Ако примерно собственика на земята не е застроил максималното РЗП, което се разрешева за съответния имот. Хипотезата е по скоро когато с другата постойка, която той ще си застри, по пряк или косвен начин нарушава права/удобства на собствениците на апартаменти. Представете си апартамента сграда застроена в парцел с апартаменти, които имат изглед към морето. После собственикът застроява пред нея още една, защото има право и скрива цялата гледка. Но това са съвсем отвлечени хипотези на плюс и мунис да имаш или не идеална част от земята. Основните се заключват в предходното изразено мнение, което подкрепям и аз, но по принцип винаги съветвам хората да си придобиват иделаните части от земята.
- valeva
- Младши потребител
Ako primerno sobstvenika na zemqta ne e zastroil maximalnoto RZP, koeto se razre6eva za suotvetniq imot
Да, така е наистина; същото се отнася и ако не е построен максималният брой етажи.
Както и ако към момента на построяването е било построено максимално възможното, а впоследствие при промяна на плана стане възможно надстрояване или пристрояване.
Но наистина това са отвлечени хипотези.
-
portokal - Старши потребител
Малко се изместихте от въпроса, който беше: има ли смисъл и интерес собственикът на земята да я задържи или да се отърве от нея при пръв удобен случай.
Лично аз не виждам някакъв смисъл да задържи земята, освен ако и той има собственост в същата сграда. Тъй като вероятно има свободна, незастроена площ от парцела, той ще може да си я ползва както желае, стига да не пречи на собствениците на апртаментите да стигат до имота си. Ако той няма собственот жилище там или пък не желае да живее в него, не му е необходима земята - по-добре да я продаде на собствениците на апартаментите.
Лично аз не виждам някакъв смисъл да задържи земята, освен ако и той има собственост в същата сграда. Тъй като вероятно има свободна, незастроена площ от парцела, той ще може да си я ползва както желае, стига да не пречи на собствениците на апртаментите да стигат до имота си. Ако той няма собственот жилище там или пък не желае да живее в него, не му е необходима земята - по-добре да я продаде на собствениците на апартаментите.
- tedi_2
- Потребител
Земята е съсобственост и на собственик се падат около 90 кв.м. Намира се в един от най-скъпите южни квартали на столицата
- veneca
- Младши потребител
Имам въпрос по темата -
Собственик сам на земя, на която е построен блок.С голямо закъснение разбзах, че строителят не я е разпределил между собствениците на ап, а и не бях наясно с този въпрос
Как мога да се откажа от земята - има ли начин?
Собственик сам на земя, на която е построен блок.С голямо закъснение разбзах, че строителят не я е разпределил между собствениците на ап, а и не бях наясно с този въпрос
Как мога да се откажа от земята - има ли начин?
- ciara
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|