начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Възможна ли е измама?

Казуси за недвижими имоти

Възможна ли е измама?

Мнениеот danibv » 28 Ное 2006, 19:08

Здравейте.Нуждая се от правен съвет.
Казусът е следния: Искам да закупя апартамент.Апартамента се продава от строител чрез фирма за недвижими имоти.Брокерът ми съобщи, че апартамента е бил на англичанин, който е имал предварителен договор със строителя, но е успял да заплати само 70 % от цената на жилището, след което е обявил банкрут.Договорът му не е бил нотариално заверен.Сега се чака " апостил" от Англия и още един документ, за да приключат взаимоотношенията между англ. и фирмата строител, която същевременно е обявила имота за продажба и иска да сключим предварителен договор и да дадем капаро.Брокерът ме уверява, че мен това не ме засяга и аз мога спокойно да си капарирам имота, защото той е " чист отвсякъде".
Какво да правя да капарирам ли или да чакам документите и какви да са те, за да се застраховам от евентуална измама?
danibv
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 28 Ное 2006, 19:34

Според мен изчакайте и при всички случаи се консултирайте с адвокат, който ще прегледа наличната документация и ще добие представа за конкретния случай. Тук може да получите отговор по принцип. Независимо от липсата на изпълнение на една от страните по предварителния договор, същият има действие и не се прекратява поради неизпълнението. Докато не бъде прекратен по съгласие на страните или развален поради неизпълнение, за което следва да Ви бъдат представени категорични доказателства, същият подлежи на изпълнение, включително и по реда на чл. 19 ЗЗД при наличие на съответните условия. За Вас опасността идва точно от наличието на непрекратен предварителен договор, по който може да се впише иск по чл. 19 ЗЗД преди да изповядате и впишете нотариалния акт за покупко-продажба, след което ще се наложи да си искате връщане на капарото по исков ред или евентуално при нотариална заверка на подписите върху предварителния договор да поискате издаването на изпълнителен лист.
rosi_i
Потребител

Назад към Имотни казуси