начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Ателие, НА, подземен етаж и ДНСК...

Казуси за недвижими имоти

Ателие, НА, подземен етаж и ДНСК...

Мнениеот baligo » 28 Ное 2006, 10:28

Пуснах по-подробна тема във имотни казуси, но там предизвикателството беше или много над възможностите на влизащите там или много под възможностите им и нямаше коментари. Както и да е. Тук е доста по-населено и гледам, че има повече отговори, та ще питам и тук, като се извинявам за повтарянето на темата.

Значи ще купувам (евентуално) ателие по НА, което се намира в подземен етаж. Иначе като имот е интересен за отдаване под наем- нова луксозна сграда в топ-центъра, добре е направен вътре- има си баня и тоалет, кухненски бокс, има и прозорчета, но и те не са над земята, а се отварят в някакви канавки или не знам там как се казва това с решетки около сградите, но е неприятна възможността някой да се оплаче, че в мазите живеят хора и след това да се окаже, че притежавам един склад и да загубя предвиждания доход, тъй като прочетох в ЗУТ, че ателиетата се предвиждат в надземните етажи, а в подземен и полуподземен етаж може да е стопански или обслужващ обект.

Големият проблем сега е, че то вече си е ателие, вярно че май е против разпоредбите, ама вече си има нотариален акт. И не знам дали може ако някой, който иска да ми скрои номер, да се оплаче на някой орган, някъде си и този орган примерно да каже "е те това е незаконно" и да зачеркне нотариалния акт и от утре аз да притежавам склад? Веднъж издаден нотариалния акт (макар и незаконно), може ли да бъде променян против желанието на собственика?

Освен това не е единствено ателие там. Мисля, че са две или три ателиета на подземния етаж, а мазите са отделени в един отделен клон. Просто са 3, 4 врати на подземния етаж, едната води към мазите, другите врати са на ателиета. В друга тема тук, прочетох мнението на един Гост, който казва "...строителни книжа се обжалват единствено в едно производство, образувано по реда на чл.216 от ЗУТ, а за да се образува такова производство, жалбата се подава чрез органа издал строителните книжа, т.е. главен архитект. Нещо повече, строителството започва от основите, 1 етаж, 2 етаж и т.н. Ако 1 етаж е незаконен, то 2 етаж е също незаконен и т.н. - ЦЯЛАТА СГРАДА..." Не знам доколко успокоително е това и дали е вярно.

Значи толкова сложния казус, дето затруднява всички тук е:
Възможно ли е един имот, който по НА е ателие, след някаква проверка (на ДНСК, например), да загуби статута си на ателие, заради това, че е в подземния етаж и да стане склад, да кажем? Как и по какъв начин ще бъде променен НА? Няма ли това да окаже влияние на законността на цялата сграда, защото както казах на подземния етаж има няколко ателиета и трябва целия да бъде обявен за незаконен?

Отново се извинявам за повтарянето на темата!
baligo
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 28 Ное 2006, 12:43

Цялата сграда няма да е незаконна тъй като подземния етаж също не е незаконен /поне не за това, че там има ателиета/.В подземния етаж не може да има жилище каквото разбрах се каните да обособите.Не може да има и "ателие" в което да се живее.Ателието е място за индивидуална творческа дейност не за живеене.Ако някой от съсобствениците в сградата се оплаче в ДНСК ще се извърши проверка и най-вероятно ще забранят достъпа до обекта.В слуая е без значение какво пише в нотариалния акт.Съветът ми е ако още не сте го купили да не го правите,а ако сте го купили всичко зависи от съседите.Ако никой не пусне жалба няма да се разбере
georgi07
Потребител

Мнениеот kasidi » 28 Ное 2006, 13:34

Георги е прав.Аз ще добавя-погледнете приложенията -документите описани накрая на нотариалния акт.Ако той е издаден в последните три-четири години,тези документи се съхраняват при съответния нотариус-вземети си копие от тях.Ако сред тях няма архитектурен или инвестиционен проект,за да видите има ли предвидени по проект ателиета в подземен етаж,не е зле да отидете в съответната община,която съхранява проектите за сградата.Ако проектите са одобрени с тези ателиета,смятам,че едва ли тепърва ще имате проблеми с ДНСК.Няма да е излишно ,ако е възможно да вземете декларации от съседите-собственици на жилищни и нежилищни обекти в сградата,че са съгласни с това,въпросното помещение да е ателие.
kasidi
Потребител

Мнениеот baligo » 28 Ное 2006, 16:00

Благодаря ви, че вкарвате малко ред в юридическите ми представи.

georgi07,
Първо да кажа, че сградата е на около 3 години. От самото начало в подземния етаж са обособени 2, 3 ателиета. Специално в това, което се каня да купя, винаги е имало наематели и досега никой не се е оплаквал, което разбира се не е гаранция за липсата на бъдещи проблеми. За още едно от ателиетата също знам, че е постоянно обитавано. Мисля да звъня в ДНСК и да питам и за тяхното мнение. Как мислите, да го направя ли?

kasidi написа:Ако проектите са одобрени с тези ателиета,смятам,че едва ли тепърва ще имате проблеми с ДНСК.
Задвижил съм тази процедура за издирване на архитектурния проект и както разбирам от вас, ако в този проект тези имоти са си ателиета, не би трябвало да се притеснявам, така ли?
А ще са ми нужни ли декларации от съседите, ако на подземния етаж по проект обектите са си ателиета? И това, че някой от съседите сега декларира, че няма нищо против, пречи ли му след две години да се отрече от тази си декларация и да обяви, че не иска ателиета на подземния етаж? А възможно ли е въобще да не ги иска, ако те по одобрения проект са си ателиета?
baligo
Младши потребител

Мнениеот baligo » 29 Ное 2006, 12:23

Само споделям какво ми се случи в нашата любима родина:

В ДНСК на няколко телефона ми отказаха какъвто и да е разговор и на единия от телефоните ми затвориха, като ми казаха, че на са бюро справки, а аз само питах за някакъв ред относно проверка законността на даден имот!

В ДАГ ми казаха, че за да видя архитектурния план, трябва да им съобщя разрешителното за строеж. И как да го издиря това разрешително?

Що за държава е това, в която няма някакъв прост и нормален начин да отидеш еди-къде си и да провериш еди-кой си имот с какъв проект е построен и сменян ли му е след това статута?! И тук говорим за сграда, която е строена преди 3 или 4 години, а не 13-та година преди войната...
baligo
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 29 Ное 2006, 12:37

Искам да нопомня, че по ЗУТ давност не тече.Няма значение дали 10г. нямя да има жалба.Ако някога наемателите се скарат с вече възрастните обитатели, които по цял ден ще се чудат какво да правят, неминуемо ще започне едно ровене.Освен това не разчитайте, че проектите са одобрени за ателиета-това ми се струва е основание за администативнонаказателно производство срещу главния архитект.
georgi07
Потребител

Мнениеот baligo » 29 Ное 2006, 12:47

georgi07 написа:Освен това не разчитайте, че проектите са одобрени за ателиета-това ми се струва е основание за администативнонаказателно производство срещу главния архитект.
Значи, четейки прословутия член 38 от ЗУТ и аз имам такова неприятно усещане:

"чл. 38 (1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания."

А вярно ли е, че:

"...строителни книжа се обжалват единствено в едно производство, образувано по реда на чл.216 от ЗУТ, а за да се образува такова производство, жалбата се подава чрез органа издал строителните книжа, т.е. главен архитект. Нещо повече, строителството започва от основите, 1 етаж, 2 етаж и т.н. Ако 1 етаж е незаконен, то 2 етаж е също незаконен и т.н. - ЦЯЛАТА СГРАДА..."
baligo
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 29 Ное 2006, 12:52

Моят съвет е не търсете устни справки.Подайте си писмена молба до съответната община/вземете си входящия номер/ .Администрацията е длъжна да ви даде достъп до проектите-това е услуга,която се дължи в определен срок.Съгласно новия Административно процесуален кодекс ,който е в действие за асдминистрациите,те са длъжни да ви дадат достъп до тези проекти,даже при искане да ви предоставят ксерокопие в определен срок.Ако в този срок има пълно бездействие ,можете да да се обърнете към съответния Окръжен съд/Софийски градски съд/,който може да задължи администрацията и даде срок да ви предоставят достъп или ксерокопие на тези проекти.
Смятам,че ако проектите са одобрени с тези ателиета и жил.блок е приет с протокол обр.15 и е издадено разрешение за ползуване,няма да имате проблеми.Защото ,за да се издаде разрешение за ползуване,а и още по време на строителството строителния надзор е взел пряко участие.Ако декларациите от съседите са дадени без срочно/в тях няма определен срок,за който ви дават съгласието си за ателие/ също няма да имате проблеми.Но първо потърсете документите.
kasidi
Потребител

Мнениеот georgi07 » 29 Ное 2006, 13:04

Документите, за които говори Касиди ще бъдат предоставени само на заинтересовано лице.При положение, че не сте собственик /все още/ на ателието няма как да ги получите.
Освен това няма как първия етаж на която и да е сграда да е незаконен, а втория-законен.Възможно е само обратното.
В заключение съветът ми е да не купувате, просто за да си нямате после проблеми, защото пак повтарям те/проблемите/ може да се появят и след 20г. и тогава ще се окаже, че ще имате само склад вмест жилище
georgi07
Потребител

Мнениеот baligo » 29 Ное 2006, 14:09

Благодаря ви за всичкото време, отделено за юридическите неразбории в главата ми!

Значи все пак правилно чета ЗУТ и че "ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност" може да има само в надземните етажи.

georgi07 написа:и тогава ще се окаже, че ще имате само склад вмест жилище
А това как ще стане? Аз си имам НА, в който е вписано ателие! Как може да ми бъде забранено да го ползвам като такова и как ще ми променят НА. Това не би ли трябвало да е следствие от едно евентуално производство срещу гл. архитект одобрил проекта?

Или говорим, че ДНСК ще дойдат по сигнал и ще го запечатат или забранят (не знам как се казва) за ползване и ще ми остане единствено варианта- смяна на предназначението и да го превърна в "обект за стопанска и обслужваща дейност"- примерно офис?

kasidi написа:Смятам,че ако проектите са одобрени с тези ателиета и жил.блок е приет с протокол обр.15 и е издадено разрешение за ползуване,няма да имате проблеми. Защото ,за да се издаде разрешение за ползуване,а и още по време на строителството строителния надзор е взел пряко участие.
А това според вас означава ли, че ако нещата стоят точно по този начин, ще бъда защитен срещу евентуални бъдещи оплаквания на съседите относно ползването на имота като "ателие за индивидуална творческа дейност"?
baligo
Младши потребител

Назад към Имотни казуси