начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Може ли ателие да е в подземен етаж?

Казуси за недвижими имоти

Може ли ателие да е в подземен етаж?

Мнениеот baligo » 26 Ное 2006, 00:07

Здравейте,

Ще помоля за малко помощ. Значи казусът е следния- ще купувам ателие по нотариален акт с цел отдаване под наем. След доста консултации научих, че чл. 38 от ЗУТ гласи:

"(1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания."

Въпросът ми сега е, ако този имот вече е вписан като ателие, па макар и незаконно, какви бъдещи проблеми бих могъл да имам аз като закупя това ателие по нотариален акт? И дали неспазването на разпоредбите от страна на строителя/архитекта/проектанта може да доведе до невъзможност за ползването на имота за живеене? Съответно загуба на бъдещите доходи от наем. Тук пък в една друга тема, прочетох мнението на един Гост, който казва "...строителни книжа се обжалват единствено в едно производство, образувано по реда на чл.216 от ЗУТ, а за да се образува такова производство, жалбата се подава чрез органа издал строителните книжа, т.е. главен архитект. Нещо повече, строителството започва от основите, 1 етаж, 2 етаж и т.н. Ако 1 етаж е незаконен, то 2 етаж е също незаконен и т.н. - ЦЯЛАТА СГРАДА..." Не знам доколко успокоително е това и дали е вярно.

Взех сериозно да размислям дали все пак не съществува вероятността да похарча една добра сума и след това да нямам доходите от наем, а да притежавам един склад, ако примерно съседа от третия етаж се оплаче в ДНСК, че в мазите живеят хора. А иначе ателието си е в приличен вид, има си баня и тоалет, кухненски бокс, малки прозорчета, които също са под земята (отварят се в тези шахти, канавки или както там се наричат тези дупки с решетките около сградата). Също така има още ателиета на подземния етаж- 3, 4 врати са, като едната води към мазите, а другите са 2, 3 ателиета. Как са вписани като такива нямам представа...

Въобще голяма каша ми стана в главата, аз купувам ателие, което си е такова по нотариален акт, но според закона пък то не можело да е ателие, е да ама пък е такова вече... Не знам, ако някой може да ме просветли- сега е момента да помага, че се оплетох май напълно, окончателно и трайно. Пък имота си заслужава нервите, ако ще може законно да се отдава под наем за живеене.

Накратко- може ли да купя сега ателие по нотариален акт, а после по някакъв неясен за мен начин (примерно съседа иска да ми скрои номер и се обръща към ДНСК), да се окаже, че притежавам склад или избено помещение?
baligo
Младши потребител

Мнениеот baligo » 27 Ное 2006, 11:32

Нещо май идва по-заплетен този казус от възможностите на хората, влизащи в lex.bg?

Вече два дни, а дори един коментар няма!
baligo
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 30 Ное 2006, 12:31

Напразно се притеснявате. Ако в нотариалният акт на предишния собственик е записано "ателие", вие купувате ателие.
Можете да се консултирате предварително с адвокат или с нотариуса, който ще изповяда сделката.
tedi_2
Потребител

Мнениеот baligo » 01 Дек 2006, 16:34

Благодаря ви, но май ще излезе доста объркана тази работа.

Погледнете тази тема, в която също потърсих съдействие и нещата се оказаха пообъркани.

В крайна сметка не ми е ясно, дали след време може да се окажа със складово помещение, а не ателие. Въпреки, че така е записано в НА или няма такава вероятност.
baligo
Младши потребител

ре:

Мнениеот hristova_rossi » 05 Дек 2006, 13:14

аз лично,като едно субективно мнение мога да споделя,че в днешно време сградите които се строят,първо се строят и след това се озаконяват.Архитектите и инжинерите,конструират сградите по желание на инвеститора и според изискванията на закона.Но много често закона остава на задно място и затова има ч факто-пари.Та значи,ако вашето "Ателие" по Н.А. е ателие и по арх.проект,все пак някой трябва да го е одобрил/гл.архитект на района/.Ако той го е одобрил,сградата получава всички необходими актове-акт16 и т.н.Но това не означава,че е позволено живеенето в подземни етажи.Ако вашето ателие се води приземен етаж-това е друго.Доколкото аз знам в приземните етажи няма проблем да се живее,стига да са приспособени и да се има разрешение за това.Пример,ако след време решите да пригодите вашето ателие за "салон за красота "....ше е необходимо да извършите доста гимнастики с документацията.А за казаното,че "Ателие" е място за извършване на творчески дейности-това не е така.В сегашните разпоредби за жилищното строителтвото,"Ателие" представлява стая,по-голяма от нормалните с обособен WC възел,но без бокс за кухня.....Това е което знам аз.УСПЕХ!
hristova_rossi
Младши потребител

Назад към Имотни казуси