Освен мен майка ми има още една дъщеря, от която иска да защити част от имуществото си (има много сериозни основания). Не се чувства сигурна с варианта с дарение, тъй като може да се оспори. Предпочита покупко-продажба на мен (със запазено право на ползване вероятно), но не иска съпругът ми да има дял. Единственият вариант, доколкото разбирам, е да докажа, че средствата за покупката са мои лични, придобити преди брака. Работила съм в чужбина (1 година) преди да се омъжа. Не пазя никакви документи за тогавашните си доходи, банкови сметки...
Възможно ли е да декларирам (и как)че с тях "купувам" имота, като съпругът ми потвърди/ декларира..., че това е така и няма принос? Той няма претенции и е съгласен да подпише каквото реши майка ми. С него сме добро семейство, но не мога да се боря с опасенията й.
Благодаря!
- Дата и час: 10 Яну 2025, 21:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Декларация, че средствата не са СИО?
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Може да изготвите между Вас и майка Ви обратно писмо, в което да посочите истинския характер на сделката, а именно: че същата представлява дарение, имотът е прехвърлен безвъзмездно и майка Ви не е получавала пари от Вас.
Що се отнася до декларацията от съпруга Ви, че последният няма принос в закупуването на имота, според мен тя има характера на предварителен отказ от права, който е недействителен.
Що се отнася до декларацията от съпруга Ви, че последният няма принос в закупуването на имота, според мен тя има характера на предварителен отказ от права, който е недействителен.
- emily_79
- Младши потребител
Благодаря!
Имам впечатление от форума, че доста юристи се отнасят с резерви към това обратно писмо. Така ли е или греша? Какви са подводните камъни при използването му? Ако можете, насочете ме къде да прочета за него, не съм юрист и не знам в кой закон да го търся.
Хубав ден!
Имам впечатление от форума, че доста юристи се отнасят с резерви към това обратно писмо. Така ли е или греша? Какви са подводните камъни при използването му? Ако можете, насочете ме къде да прочета за него, не съм юрист и не знам в кой закон да го търся.
Хубав ден!
- mariana66
- Нов потребител
Потърсете статии за симулативните сделки, за да ви се изясни. Иначе в закона симулативните договори са обявени за нищожни: Чл. 26 ЗЗД. (Ал. 1) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
(Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожността на отделни части не влече нищожност на договора, когато те са заместени по право от повелителни правила на закона или когато може да се предположи, че сделката би била сключена и без недействителните й части.
В тази връзка сделката, която ще сключите ще бъде симулативна, тъй като продажбата ще прикрива дарение, но тъй като законовите изисквания за сключването на прикритата сделка, т.е. дарението, ще бъдат изпълнени, то тя ще бъде действителна. Естествено, подписаното от вас, съпруга ви и майка ви обратно писмо, остава в тайна до момента, в който СИО между вас и съпруга ви не бъде прекратена с развод и той не предяви претенции към прехвърленото Ви имущество.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
(Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожността на отделни части не влече нищожност на договора, когато те са заместени по право от повелителни правила на закона или когато може да се предположи, че сделката би била сключена и без недействителните й части.
В тази връзка сделката, която ще сключите ще бъде симулативна, тъй като продажбата ще прикрива дарение, но тъй като законовите изисквания за сключването на прикритата сделка, т.е. дарението, ще бъдат изпълнени, то тя ще бъде действителна. Естествено, подписаното от вас, съпруга ви и майка ви обратно писмо, остава в тайна до момента, в който СИО между вас и съпруга ви не бъде прекратена с развод и той не предяви претенции към прехвърленото Ви имущество.
- emily_79
- Младши потребител
Съветвам Ви в никакъв случай да не подписвате документ, от който да стане ясно, че сделката е симулативна- т.е. нищожна.
Ако другото дете на майка Ви по ред обстоятелства заинтересовано лице го представи на съда, сделката Ви ще бъде обявена за нищожна. Нека съпругът Ви завери нотариално декларация, от която да е видно, че закупеният имот е заплатен само с ваши пари, придобити преди брака.
Ако другото дете на майка Ви по ред обстоятелства заинтересовано лице го представи на съда, сделката Ви ще бъде обявена за нищожна. Нека съпругът Ви завери нотариално декларация, от която да е видно, че закупеният имот е заплатен само с ваши пари, придобити преди брака.
- ana_maria
- Младши потребител
".....Нека съпругът Ви завери нотариално декларация, от която да е видно, че закупеният имот е заплатен само с ваши пари, придобити преди брака......"
Съгласно практиката на ВКС са недействителни договорите между съпрузите докато трае бракът, чрез които се намаляват имуществените права на единия съпруг, като се заменя общата собственост върху вещите и правата върху вещи, предмет на такива сделки, с индивидуална собственост на единия съпруг спрямо тях.
Имотът ще представлява СИО, както по силата на самата сделка, така и по разпореждане на закона - чл. 19 СК. С подобно споразумение се нарушава императивната правна норма и императивния характер на СИО. Установяването на личния характер на вещта би могло да бъде предмет само на съдебно производство - не става по договорен път.
Съгласно практиката на ВКС са недействителни договорите между съпрузите докато трае бракът, чрез които се намаляват имуществените права на единия съпруг, като се заменя общата собственост върху вещите и правата върху вещи, предмет на такива сделки, с индивидуална собственост на единия съпруг спрямо тях.
Имотът ще представлява СИО, както по силата на самата сделка, така и по разпореждане на закона - чл. 19 СК. С подобно споразумение се нарушава императивната правна норма и императивния характер на СИО. Установяването на личния характер на вещта би могло да бъде предмет само на съдебно производство - не става по договорен път.
- emily_79
- Младши потребител
Още веднъж благодаря за разясненията.
Явно това, което иска майка ми, е трудно осъществимо. А ако със съпруга ми го купим на името на децата ни?
Няма отношение към въпроса, но искам да кажа, че на всички ни е много неприятно и неловко да търсим подобни заобикалящи закона решения... за съжаление законът не допуска явно подобни частни случаи.
Спорна работа на всички!
Явно това, което иска майка ми, е трудно осъществимо. А ако със съпруга ми го купим на името на децата ни?
Няма отношение към въпроса, но искам да кажа, че на всички ни е много неприятно и неловко да търсим подобни заобикалящи закона решения... за съжаление законът не допуска явно подобни частни случаи.
Спорна работа на всички!
- mariana66
- Нов потребител
Възможно е съпругът Ви да позпише нотариално заверена декларация, че жилището се закупува с извън семейни средства. При евентуален развод и делба ще можете да се позовете на нея за изключване от семейната общност. Но в съдебния процес съдът преценява всички доказателства, а декларацията е само едно от тях, така, че съществува опасност съдът да реши друго.
Най- сигурния начин е продажба на внук.
Все пак консултирайте се с адвокат.
Най- сигурния начин е продажба на внук.
Все пак консултирайте се с адвокат.
- tedi_2
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|