начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Искам да купя таванско помещение

Казуси за недвижими имоти

Искам да купя таванско помещение

Мнениеот nevena_kk » 07 Ное 2006, 17:11

Здравейте!
Казвам се Невена Колева и имам следния въпрос: миналата година закупих жилище и получих нотариален акт, които беше сбор от два нотариални акта, всеки от които се отнасяше за различни части от жилището. В единия нотариален акт (които е от 1973 г.) пишеше, че жилището се състои от стая, коридор и 1/2 тоалетна. В другия нотариален акт (които е от 1983 г.) пишеше, че жилището се състои от стая, кухня и 1/2 тоалетна. В различни години са купувани различни помещения. След покупката получих нотариален акт, в които пише, че притежавам две стаи, кухня, коридор и тоалетна. Сградата, в която е жилището е на четири етажа като има и един тавански етаж, на които има само една тоалетна. Това, което аз купих се намира на таванския етаж. Означава лит ова, че тоалетната е моя? От моята страна има още 3 или 4 тавански помещения. Аз искам да купя съседното на тоалетната, което е собственост на лице, живеещо в същата сграда (на първи етаж), и да го преустроя заедно с настоящата ми тоалетна на едно общо помещение, което да ползвам за баня и тоалетна. Съседът едва ли има два отделни нотариални акта за апартамента си и за таванското. Освен това съседите твърдят, че притежават част от настоящата ми тоалетна! НО аз имам нотариален акт за нея!!! Какво трябва да направя, за да закупя таванското на съседа и да го преустроя?
Благодаря ви предварително
nevena_kk
Нов потребител

Мнениеот pinkopanter » 07 Ное 2006, 18:15

За да купите таванското помещение, първо вашия съсед трябва да го обособи като самостоятелен обект по смисъла на Закона за кадастъра и имотния регистър, това става като се изработи архитектурен проект и се одобри от гл. архитект на съответната община и чак после вашия съсед може да ви го продаде. Това е най-общо казано за повече подробности се обърнете към адвокат
pinkopanter
Потребител

Мнениеот nevena_kk » 14 Ное 2006, 10:58

Много благодаря за отговора!
Струва ми се, обаче, че това е една много сложна процедура:( Няма ли някакъв по-лесен начин да стане всичко това??? Става въпрос за 10 м2!
nevena_kk
Нов потребител

Назад към Имотни казуси