начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

имам нужда от помощ!

Казуси за недвижими имоти

имам нужда от помощ!

Мнениеот plamenamb » 03 Ное 2006, 23:55

Здравейте!Имам нужда от компетентното Ви мнение относно един доста заплетен казус който засяга лично мен и моето семейство.През 1992 год. направих замяна на един апартамент в центъра на Варна,който не е все още построен,за един друг по-малък в краен квартал.В договора за замяна е опоменато,че замяната ще влезе в сила след като апартамента в центъра бъде построен до ключ.Но това не е станало все още.В последствие разбирам,че човека с когото направих замяната през 2002 год. е поискал от общината да бъде вкл. в списъците за избиране на жилища в непостроения блок вместо мен и обещетен с други 2 апартамента под предлог че чакащите собственици са доста.Общината от своя страна разрешава това и го обещетява с 2 апартамента от който към днешна дата единият е вече продаден.За всичко това което е ставало зад гърба ми аз не съм уведомена нито от общината,нито от човека с когото извършихме замяната.Мисля че имам основание да искам тази замяна да бъде развалена,защото:
1.аз съм заменила една бъдеща вещ и правото на строеж,но земята си остава моя,а в закона(чл.67 ЗС ако не се лъжа)пише че срока е 5 год.,а те са минали доста отдавна
2.аз мисля че съм заинтересована страна а не съм била уведомена за станалата измама от страна на общината(отменена е моята заповед по чл.100 ЗУТ)
3.от 2002 год. аз не съм влязла във владение на полагащият ми се малък апартамент,който е било редно да получа след като насрещната страна не е спазила договора за замяна и е получила 2 апартамента вместо да изчака построяването на блока и тогава да получи апартамента от мен и договора за замяна да влезе в сила.
4.насрещната страна по договора за замяна според мен е неизправна страна,защото именно не е спазила нито една точка от този договор.
Интересуваме как да постъпя сега?Към кого да се обърна за помощ?Имам ли наистина достатъчно правни основания да искам да се развали договора за замяна и да си взема обратно това което ми се полага(апартамента ми в центъра на града)?
plamenamb
Младши потребител

Re: имам нужда от помощ!

Мнениеот gosho72 » 04 Ное 2006, 17:14

plamenamb написа:Интересуваме как да постъпя сега?Към кого да се обърна за помощ?Имам ли наистина достатъчно правни основания да искам да се развали договора за замяна и да си взема обратно това което ми се полага(апартамента ми в центъра на града)?

Обърнете се към адвокат,имащ практика в тази област с подобни проблеми.Може да Ви се помогне ,но се пригответе за сравнително дълъг процес.
gosho72
Потребител

Мнениеот Гост » 04 Ное 2006, 19:17

Привет.
Ами вижте.Може земята да си е Ваша,но част постройката,върху тази земя не е,т.е.тя вчече е на лицето(защото го късае за в бъдеще),с което сте сключили договора.
До колкото разбирам Вие сте прехвърлили отделно от земята собствеността върху вече съществуващата постройка.Относно чл.
67,та, е упоменато,че за 5 г.ако не се упражни строителство,т.е да няма и една тухла сложена.А както разбирам има постройка.Излиза
така,че Вие искате да си вземете собствеността на постройката,земята,която е ваша,
и да си останете + един малък апартамент.
Има едно "обаче"
Чета,че все още нямате собственост върху малкия апартамент.Но
лицето има собственост върху постройката(но не и на апартамента),а земята- си e Ваша
Наистина лицето има право,според мен,да иска от общината да бъде вкл. в списъците за избиране на жилища,защото човекът си иска своето(даже помага за по-бързото разрешаване на казуса)Относно договара,той просто влиза в сила,когато се стигне ключ.
Общината няма защо да Ви уведомява,тъй като вие не фигурирате в догавора за жилището т.е.няма да имате нищо общо с него(жилището) за в бъдещете.Вие просто чакате да се стигне до ключ и след това ще бъдете уводомена за собственоста на жилището,че е на "лицето",с което договорът влиза в сила,а след това малкият апартамент,по договор става Ваш
Можете да си задете въпроса "Защо лицето има вече собственост,като договорът не е влязъл в сила?" Ами защото,вече, има
постройка,а тя нама как да бъде ваша по договор,а на лицето.
Лицето може да получи и 5 апартамента(това не Ви засяга).Вие просто чакате влизане сила на договора,за да си получите вашето си.
Пък и лицето е получило апартаментите без да ги има т.е.формално.Също така той има право да продава,но трябва да отговаря на изискванията пред нотариуса.
Струва ми се,че земята няма как да е ваша,след като сте сключили договор с фирмата-стрител на нейно място да има постройка,а вашата облага е собственост от постройката,която
Вие сте заменли за малкия апартамент,преди построчването й.
НО НЕ ВЗЕМАЙТЕ НА ПРЕДВИД МОЕТО МНЕНИЕ.ПО ДОБРЕ ПОСЛУШАЙТЕ СЪВЕТА НА КОЛЕГАТА GOSHO72
Гост

Назад към Имотни казуси