начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Идеална част от наследство?

Казуси за недвижими имоти

Идеална част от наследство?

Мнениеот dara_ » 23 Окт 2006, 08:45

На времето ,майка ми и баща ми са строили къща заедно.След това, се развеждат и нищо не делят.Аз си заминавам с майка.Баща ми създава друго семейство ,от което имам полубрат.Тъй като искам да потърся своята идеална част ,моля някой компетентен да ме посъветва.Втората съпруга на баща ми, е още жива.Аз завися ли, от нея като се има впредвид, че къщата е строена преди нейния брак?Интересува ме ,тази жена наравно ли дели с децата или тя взима веднъж половината, и после дели другата половина с децата?Има ли наследството давност, след като няма направено дарение\защото са минали повече от 10 години\?Ако тази жена почине ,променя ли се делбата\в смисъл да изчакам ли няколко години или е без значение\? Благодаря предварително!
dara_
Нов потребител

Мнениеот dara_ » 23 Окт 2006, 20:23

Моля ви ,няма ли кой да ми отговори?
Аз ,полубрат ми и неговата майка по 1\3 равни ли имаме ,или те имат повече от мен?Уточнавам, че имотът е притежание на баща ми ,преди втория му брак.
dara_
Нов потребител

Мнениеот term70 » 23 Окт 2006, 20:42

нотариалният акт за къщата по време на брака на вашите родители ли е издаден?
g-box
term70
Потребител

Мнениеот dara_ » 23 Окт 2006, 21:53

Трябва да е бил на името на двамата ,защото те са я строили двамата. Но брат ми твърди ,че няма нот.акт и ще изважда нов.Незнам как ще му го издадат ,на името на баща ни или както е бил в оригинал.Къщата е строена преди 1955 г.
dara_
Нов потребител

Мнениеот term70 » 23 Окт 2006, 23:21

Преди колко години е починал баща ви?
g-box
term70
Потребител

Мнениеот gosho72 » 24 Окт 2006, 01:09

Наследството на Вашия баща е открито със смъртта му.От първия брак само Вие се явявате на следница/но не и майка Ви/,а от втория брак-еднокръвния Ви брат и съпругата.

По чл.9,ал.1 от ЗН преживялата съпруга наследява с низходящите на починалия съпруг /Вие и еднокръвния Ви брат/ и получава от наследството част,равна на частта на всяко дете-или в случая по 1/3.
Това е Вашата запазена част от наследството.
Можете да се заинтересувате в съответната служба по вписвания има ли издаден НА на въпросния имот и по силата на същия кой се води собственик на имота.Имате право на справка като наследница на собственика по смисъла на чл.51 от Правилника за вписвания.
Правото на наследство не се погасява.Погасява се обаче правото на иск за възстановяване на запазената част в 5 годишен срок от откриване на наследството.
gosho72
Потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 12:33

а вашата майка жива ли е? Ако е починала кога? И коя година почива баща ви?
ostin
Потребител

Мнениеот dara_ » 24 Окт 2006, 12:48

Баща ми почина 1995 г. ,а майка ми 2004 г.
dara_
Нов потребител

Мнениеот rama » 24 Окт 2006, 12:53

По ЕГН на родителите си проверете какви имоти притежават, в частност къщата, за която питате. Вижте и решението по бракоразводното дело.
Най-вероятно родителите ви притежават по една втора ид. част, като след смъртта на баща ви неговата 1/2 се дели по равно между втората му съпруга, сина й и вас, или по 1/6 от къщата на тримата.
rama
Потребител

Мнениеот dara_ » 24 Окт 2006, 12:57

[quote="gosho72]
Правото на наследство не се погасява.Погасява се обаче правото на иск за възстановяване на запазената част в 5 годишен срок от откриване на наследството.[/quote]

Благодаря много за отговора!
До сега не съм търсила нищо ,защото мислех ,че няма давност .Това за 5 год. срок, мисля, че е при направено дарение и ако е накърнена моята запазена част .При нас няма направено дарение и аз не исках да притеснавам втората съпруга ,защото е възрастна и живее там.
Притеснявам се ,брат ми да не си изкара НА по обстоятелствена проверка.
dara_
Нов потребител

Мнениеот rama » 24 Окт 2006, 12:58

Наследявате и 1/2 от майка ви, при което вашият дял става 4/6 ид. части. Имате интерес вие да сте активна страна при делбата - търсете НА, документи за строежа, проведете разговор с другите наследници, посетете и адвокат.
rama
Потребител

Мнениеот dara_ » 24 Окт 2006, 13:09

rama написа:По ЕГН на родителите си проверете какви имоти притежават, в частност къщата, за която питате. Вижте и решението по бракоразводното дело.
Най-вероятно родителите ви притежават по една втора ид. част, като след смъртта на баща ви неговата 1/2 се дели по равно между втората му съпруга, сина й и вас, или по 1/6 от къщата на тримата.

Благодаря!
Предполагам ,че след развода е останало всичко на името на баща ми ,но не бях се сетила да направя такава проверка.
dara_
Нов потребител

Назад към Имотни казуси