- Дата и час: 10 Яну 2025, 23:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на апартамент с клаузи?????
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Дарение на апартамент с клаузи?????
Майка ми иска да ми прехвърли апартамент с дарение, като ще има следната клауза, че сестра ми и нейните деца ще имат право да го ползват. Моля някой да ми обясни какви биха могли да са последствията за мен и за моите наследници, както и ще мога ли да се разпореждам с това жилище. Ще мога ли ако искам да го продам, ще се налага ли да искам тяхното съгласие и .... Моля за помощта ви!!!!!!!!
- victor
- Нов потребител
така, както описвате нещата, на практика получавате едно нищо. Въобще не Ви трябва подобна сделка. Или ще имате само т.нар. "гола собственост", или, ако любезно Ви дадат възможност и Вие да ползвате част от жилището, не можете да пипнете другите, докато са живи, или докато не се откажат от правото си на ползване.
- ykovachev
- Активен потребител
Re: Дарение на апартамент с клаузи?????
victor написа:Майка ми иска да ми прехвърли апартамент с дарение, като ще има следната клауза, че сестра ми и нейните деца ще имат право да го ползват. Моля някой да ми обясни какви биха могли да са последствията за мен и за моите наследници, както и ще мога ли да се разпореждам с това жилище. Ще мога ли ако искам да го продам, ще се налага ли да искам тяхното съгласие и .... Моля за помощта ви!!!!!!!!
Здравейте,
Възможните последици, са както следва:
1. Неизпълнението на тази уговорка / модалитет/ от ваша страна, не е условия за развалянето на дарението. Но лицата, които са заинтересовани / сестра ви й децата й/ могат да искат нейното изпълнение.
2. Независимо от тази клауза, вие можете спокойно да се разпореждате с имота. Трявба да знаете, че както посочи колегата преди мен вие ще притежавате само " голата собственост ", - т.е. ще сте собственик по документ, но няма да имате възможност да позлвате имота.
3. Вие можете да продадете имота, без да искате съгласието на сестра ви и децата й.
4. Освен това трявбва да знаете, че сестра ви ще заплаща дължимите данъци, тъй като тя ще има учредено право на ползване от майка ви.
5. Сестра ви също ще се подпише в нотартиалния акт за дарение, за да приеме правото на позлване уговорено в нейна полза.
Независимо от написано от мен и колегата, с цел защита на вашите интереси можете да с еконсултирате с адвокат.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Само да допълня колегата Monteskio: да, ще можете да продавате, но... въпросът е на кого. Защото този, който има вещно право на ползване, на практика упражнява всички правомощия на собственика, с изключение на това, че не може да прехвърля правото си на трето лице. И ето Ви пример: аз искам да си купя апартамент и Вие казвате: предлагам ти го. Да де, но аз като нов собственик, няма да мога дори да припаря в жилището, ако ползвателите са там, или са си настанили наематели. Ако не са и правото им не е погасено по давност, могат да ме извадят от жилището, щом решат, че им трябва. Това е проблемът на "голата собственост" - никой не я иска, защото тя се свежда до търпение да починат ползвателите, или да се откажат от правото си, както говорихме по-горе.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Само да допълня колегата Monteskio: да, ще можете да продавате, но... въпросът е на кого. Защото този, който има вещно право на ползване, на практика упражнява всички правомощия на собственика, с изключение на това, че не може да прехвърля правото си на трето лице. И ето Ви пример: аз искам да си купя апартамент и Вие казвате: предлагам ти го. Да де, но аз като нов собственик, няма да мога дори да припаря в жилището, ако ползвателите са там, или са си настанили наематели. Ако не са и правото им не е погасено по давност, могат да ме извадят от жилището, щом решат, че им трябва. Това е проблемът на "голата собственост" - никой не я иска, защото тя се свежда до търпение да починат ползвателите, или да се откажат от правото си, както говорихме по-горе.
В това не се спори, а и аз самият го посочих по-горе. Въпросът беше, дали ще може да се разпорежда и аз съм отговорил по същество. Вярно е, че едва ли някой ще купи имот с такава тежест, освен ако не е някой " мутра " и лицата в полза на които е учредено това право да не посмеят д си го търсят.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Колега Monteskio, винаги с удоволствие съм чел становищата Ви. Те са задълбочени и компетентни. Не споря, че не сте посочили проблема, просто на базата на опита си като практикуващ адвокат се опитах да разясня на питащия по-простичко как стоят нещата с ползването. Защото мен така си ме питат хората, искат малко по-образни обяснения. Мисля, че с екипа, който ad hoc създадохме с Вас, дадохме добър отговор.
Поздрави!
Поздрави!
- ykovachev
- Активен потребител
Още един нюанс искам да внеса:
Възможно е в нотариалния акт да се уговори, че сестра Ви и децата й ще ползват целия апартамент, което на практика означава, че те могат да пречат Вие да го ползвате.
Но може да се уговори и друго: кои конкретно помещения ще ползват те, кои-Вие, и кои ще ползвате общо.
Ако условието да Ви прехвърлят апартамента е и сестра Ви да го ползва, помислете и върху това.
Можете да продавате имота и без съгласието на сестра си и децата й-по принцип. Дори и да го продадете, правото на ползване ще остане тежест на имота и ще има действие и по отношение на новия собственик. Но ако наистина искате да намерите купувач и да продадете апартамента на добра цена, те могат да се откажат от правото на ползване с нотариално заверена декларация, която се вписва в Службата по вписванията по местонахождение на имота, т.е. там, където ще бъде вписан и нотариалният Ви акт.
Възможно е в нотариалния акт да се уговори, че сестра Ви и децата й ще ползват целия апартамент, което на практика означава, че те могат да пречат Вие да го ползвате.
Но може да се уговори и друго: кои конкретно помещения ще ползват те, кои-Вие, и кои ще ползвате общо.
Ако условието да Ви прехвърлят апартамента е и сестра Ви да го ползва, помислете и върху това.
Можете да продавате имота и без съгласието на сестра си и децата й-по принцип. Дори и да го продадете, правото на ползване ще остане тежест на имота и ще има действие и по отношение на новия собственик. Но ако наистина искате да намерите купувач и да продадете апартамента на добра цена, те могат да се откажат от правото на ползване с нотариално заверена декларация, която се вписва в Службата по вписванията по местонахождение на имота, т.е. там, където ще бъде вписан и нотариалният Ви акт.
-
ocean - Потребител
Да доуточним - право на ползване не може да се учреди в полза на наследници някъде напред във времето - говорим за конкретни живи хора, които стават титуляри на правото на ползване. В този смисъл, би могло и в полза на Вашите деца и съпруга да се учреди право на ползване, но няма ли да станете множко... А Вашите наследници (да, и съпругата Ви, ако не се разведете), могат да наследят от Вас собствеността, обременена със съответно право на ползване, докато то съществува. Някъде нагоре писах, но ще повторя: правото на ползване не може да се прехвърля и наследява. Ето защо например потенциалните внуци на сестра Ви не могат да наследяват такива права.
- ykovachev
- Активен потребител
victor написа:А моите наследници какво правят? И още нещо наследник ли е съпругата ми или само децата ми?
Вашите наследници ще бъдат в същото положение, в което сте и Вие. След смъртта Ви (е, неизбежна работа, също като данъците ) те ще бъдат собственици на апартамента. Докато са живи сестра Ви и децата й, те ще противопоставят своето право на ползване на всеки собственик-който и да е той.
А съпругата Ви ще бъде ваш наследник (както е написал и колегата), стига да не сте разведени към момента на смъртта Ви.
-
ocean - Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|