начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Продажба на апартамент дарен срещу гледане и издръжка????

Казуси за недвижими имоти

Продажба на апартамент дарен срещу гледане и издръжка????

Мнениеот viki2006 » 23 Окт 2006, 13:31

Имам апартамент който ми е дарен от майка ми срещу гледане и издръжка. Мога ли да продам апартамента при положение, че майка ми е жива, и как става това?????
viki2006
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Окт 2006, 13:46

На първо място, добре е да знаете, че ако апартаментът е прехвърлен "срещу гледане и издръжка", той не е дарен, а сделката е възмездна. За да стане ясно дали можете да продадете жилището, трябва да дадете още информация, преди всичко - дали майка Ви има запазено пожизнено право на ползване върху имота. След това можете да получите и още някои общи насоки.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот viki2006 » 24 Окт 2006, 12:00

Майка ми няма запазено пожизнено право на ползване върху имота. В такъв случай какви права имам над апартамент. Моля за по подробно обяснение.
viki2006
Младши потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 12:26

От отговора ви пак не става ясно дарение ли е или прихвърляне срежу задължение за гледане и издръжка-ако искате изчерпателен отговор напишете точно какво пише на нот.акт.
ostin
Потребител

Мнениеот fucus » 31 Окт 2006, 12:31

Въпреки условието в него нотариалният акт си е документ за собственост. Според мен може да се продаде жилището, но е желателно да са минали поне 2 години "гледане" (да имате доказателства, че сте полагали и полагате грижи)

Все пак собствеността е прехвърлена срещу някакво задължение. Ако задължението се изпълнява, няма основания за искане на разваляне на сделката по прехвърлянето, а собствеността като такава може да сменя собственика си.

Любител съм ,не юрист :-)
fucus
Младши потребител

Мнениеот wit » 01 Ное 2006, 15:16

Простете колеги - любители и професионалисти - но моля, спазвайте добрия тон. Не съм модератор, но всеки път ми става неприятно като видя подобен парадокс: някой нещо пита, ако искаш - отговаряй, ако не искаш - не отговаряй. Нека питащия прецени на кого да се довери - риска си е негов, иска да получи безплатен съвет, получава, ама не бил професионален - да потърси професионалист срещу съответното заплащане. Някой иска само да се ориентира, друг иска със съветите от форума да играе "половин" адвокат.... на това място и вицовете са нецензурни. Но нима това е причина да се нагрубяваме помежду си и да досъсипваме реномето на тази доста пообрулена професия! Моля и приканвам към толерантност и повече уважение.
Колкото до въпроса - може. Ако е така, както го разказва Вики. Ясно е, че в НА може да пише нещо, което тя не е видяла. Е, риска си е неин. Желателно е при изповядване на сделката за спокойствие на купувачите да се приложи декларация от дарителката (майка), че е запозната и не се противопоставя. Е, има още много "но" и "обаче". Има цяла теория за вида прехвърлителна сделка срещу престация "издръжка и гледане" и т.н. Щом въпроса е по принцип "може ли", отговорът е "може". Сигурна съм, че колегата, който направи консултация с НА в ръце, ще даде точната и пълна диагноза. Едва ли някой очаква да получи окончателна "диагноза" и "лечение" във форума. Хубав ден на всички и успех!
wit
Младши потребител

Назад към Имотни казуси