начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба на апартамент дарен срещу гледане и издръжка????

Казуси за недвижими имоти

Продажба на апартамент дарен срещу гледане и издръжка????

Мнениеот viki2006 » 23 Окт 2006, 13:31

Имам апартамент който ми е дарен от майка ми срещу гледане и издръжка. Мога ли да продам апартамента при положение, че майка ми е жива, и как става това?????
viki2006
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Окт 2006, 13:46

На първо място, добре е да знаете, че ако апартаментът е прехвърлен "срещу гледане и издръжка", той не е дарен, а сделката е възмездна. За да стане ясно дали можете да продадете жилището, трябва да дадете още информация, преди всичко - дали майка Ви има запазено пожизнено право на ползване върху имота. След това можете да получите и още някои общи насоки.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот viki2006 » 24 Окт 2006, 12:00

Майка ми няма запазено пожизнено право на ползване върху имота. В такъв случай какви права имам над апартамент. Моля за по подробно обяснение.
viki2006
Младши потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 12:26

От отговора ви пак не става ясно дарение ли е или прихвърляне срежу задължение за гледане и издръжка-ако искате изчерпателен отговор напишете точно какво пише на нот.акт.
ostin
Потребител

Мнениеот fucus » 31 Окт 2006, 12:31

Въпреки условието в него нотариалният акт си е документ за собственост. Според мен може да се продаде жилището, но е желателно да са минали поне 2 години "гледане" (да имате доказателства, че сте полагали и полагате грижи)

Все пак собствеността е прехвърлена срещу някакво задължение. Ако задължението се изпълнява, няма основания за искане на разваляне на сделката по прехвърлянето, а собствеността като такава може да сменя собственика си.

Любител съм ,не юрист :-)
fucus
Младши потребител

Мнениеот wit » 01 Ное 2006, 15:16

Простете колеги - любители и професионалисти - но моля, спазвайте добрия тон. Не съм модератор, но всеки път ми става неприятно като видя подобен парадокс: някой нещо пита, ако искаш - отговаряй, ако не искаш - не отговаряй. Нека питащия прецени на кого да се довери - риска си е негов, иска да получи безплатен съвет, получава, ама не бил професионален - да потърси професионалист срещу съответното заплащане. Някой иска само да се ориентира, друг иска със съветите от форума да играе "половин" адвокат.... на това място и вицовете са нецензурни. Но нима това е причина да се нагрубяваме помежду си и да досъсипваме реномето на тази доста пообрулена професия! Моля и приканвам към толерантност и повече уважение.
Колкото до въпроса - може. Ако е така, както го разказва Вики. Ясно е, че в НА може да пише нещо, което тя не е видяла. Е, риска си е неин. Желателно е при изповядване на сделката за спокойствие на купувачите да се приложи декларация от дарителката (майка), че е запозната и не се противопоставя. Е, има още много "но" и "обаче". Има цяла теория за вида прехвърлителна сделка срещу престация "издръжка и гледане" и т.н. Щом въпроса е по принцип "може ли", отговорът е "може". Сигурна съм, че колегата, който направи консултация с НА в ръце, ще даде точната и пълна диагноза. Едва ли някой очаква да получи окончателна "диагноза" и "лечение" във форума. Хубав ден на всички и успех!
wit
Младши потребител

Назад към Имотни казуси