начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследяване

Казуси за недвижими имоти

Наследяване

Мнениеот nikki » 16 Авг 2006, 12:14

Колеги имам следното питане Имам двама съпрузи които имат апартамент. Тези съпрузи имат две деца - ани и цецка. Ани и съпругът и имат едно дете петър на 8 години. двамата съпрузи понеже са много разочаровани от Ани и мажа и искат целият апартамент да остане за Петър т.е да ги прескочат и майка му и баща му да не получат нищо защото ще го пропилеят. Другата им дъщеря цецка няма никакви претенции към апартамента - не иска дял от него като наследник по закон. Как може да стане това като пред сеге си имаме 8г дете - дори с дарение жилището пак ще се управлява от родителите му защото е непълнолетен моля помогнете спешно защото единият от съпрузите го чакаме да умре всеки момент - и май ще бъде наследяване по закон и няма мърдане. Благодаря ВИ
nikki
Младши потребител

Мнениеот nikki » 16 Авг 2006, 14:48

никoй ли неможе да ме посъветва - това неможе да бъде вярно МОЛЯ ВИ колеги включете се в темата аз въобще не съм компетентен по наследственото право - моля ВИ
nikki
Младши потребител

Мнениеот nikki » 17 Авг 2006, 13:59

kolegi nikoi li ne razbira ot nasledstveno pravo kato men - molq vi ako ima znae6ti neka pi6at
nikki
Младши потребител

Мнениеот lakov » 17 Авг 2006, 14:06

ами продайте имота на детето - игнорирате запазените части ина двете дъщери, а относно това, че е малолетно, няма как ...
lakov
Потребител

Мнениеот nikki » 17 Авг 2006, 16:13

ами как ще стане продажбата като детето е непълнолето дале малолетно - няма ка просто
nikki
Младши потребител

Мнениеот lakov » 17 Авг 2006, 16:17

и къде е проблема?
единствено би възникнала пречка, ако родителите, които са и законни представители, не желаят да извършат действието от името на детето си.
в такъв случай може да се пробвате със завещание, но остава възможността да се атакува- човек не може да избяга от всичко !
lakov
Потребител

Мнениеот nikki » 17 Авг 2006, 16:22

Да но ние искаме да избегнем именно родителите на детето - как ще стане покупко-продажбата като детето няма доходи как ще закупи недвижим имот= не съм наясно бихте ли ми обяснили по-подробно
nikki
Младши потребител

Мнениеот lakov » 17 Авг 2006, 16:27

ами просто ще оформите сделката като покупко-продажба, дължимите данъци и такси ще се поемат от баба и дядо - това е.
естествени ома следните рискове :
1. бащата и майката да не се съгласят - просто трябва да бъдат убедени, че това е в изгода на детето им - едва ли ще са против и
2. евентуално сделката да се атакува като привидна и да се разкрие, че е било дарение - тогава става атакуема от наследниците с право на запазена част. по принцип доказването на симулация е трудно, но във вашия случа не е .... риска си съществува.
след като детето придобие имота, докато е непълнолетно ще е необходимо разрешение на районния съд, за да се отчужди - поне е нещо...
lakov
Потребител

Мнениеот nikki » 17 Авг 2006, 16:30

Да де но нали апартамента ще се продаде срещу някаква сума кой ще заплати тази сума - родителите на детето ли то е ясно че сделката ще е фиктивна и няма да се дават пари, но.все пак при малолетно дете как се процедира
nikki
Младши потребител

Мнениеот lakov » 17 Авг 2006, 16:38

никой нищо няма да плаща - минавате по данъчна оценка, според мен не е необходимо да се назначава и особен представител на детето, както и да се иска разрешение от районния, защото не се отчуждава негов имот и няма противоречиви интереси с родителите... /по въпроса може да се спори/, говорете с нотариуса, дали ще иска да се назначи представител на детето или ще изповяда сделката така.
lakov
Потребител

Мнениеот xpucmo67 » 17 Авг 2006, 16:47

Направо до го дарят на детето. Така ще избегнат и 2% за общината. Що се отнася до съгласието на родителите, очаквам да го дадат. А след това, за да се разпореждат със собствеността му, ще им трябва разрешение от РС.
Другият вариант е да се разчита на добросъвестност от страна на лелята, като сега се прехвърли апартамента на нея, а когато детето порасне, тя да му го прехвърли.
xpucmo67
Младши потребител

Мнениеот lakov » 17 Авг 2006, 16:49

ако го дарят на детето - майката и лелята имат запазена част....
lakov
Потребител

Назад към Имотни казуси