начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Спешно по имотен въпрос

Казуси за недвижими имоти

Спешно по имотен въпрос

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:11

Имам следния проблем - Майка ми и леля ми имат наследствен имот. преди седмица са подписали документ със заглавие “Договор”, вкъщи с потенциален купувач - частно лице (представляващо фирма). Документът е със следното съдържание:
Договор
Днес ***,** и **, като наследници на еди кого си и фирма ** сключиха настоящия договор за следното:
1. Обявяват за продажба имот ** (описан подробно)
2. Постигнато е съгласие между фирмата и наследниците за продажба на имота за ** лева.
3. Задължават се да го продадат до 30 дни, след която дата договора е нищожен и могат да го продават на други лица.
Понеже това го научих по телефона и почнах да се притеснявам имам някои въпроси:
Не е упоменато какво следва ако продадат имота на друг (да кажем утре) - нормално ли е да има такава клауза?
Може ли купувача ако е недобросъвестен да предприеме мерки и с техните данни и подписи да се извади фалшив нот.акт?
То е ясно, че ще се търси адвокат за сделката по-нататък (след дъжд качулка), но все пак има ли някаква опасност за собствеността при така подписания документ?
Благодаря за отговорите.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:23

Кажете ми имота по инициатива на вашите роднини ли се продава или този "Представител" сам е дошъл в дома им да им предлага сделката?
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:33

По тяхно желание се продава (искат да го продадат). Купувача е разбрал от обяви/познати.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:37

Питам, защото обикновенно измамниците сами звънят по вратите и тогава си е за притеснение.
А иначе - трудно е да се прецени договора така във форума, покажете го на юрист.
От това, което пишете, не се разбира тази фирма купувач ли е или посредник.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:42

Твърди, че е купувач - аз по-скоро питам могат ли да им "откраднат" имота с тоя документ, който са подписали (вероятно е предварителен договор)- а за адвокат - задължително (ако не е късно). Благодаря.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:51

Трудно могат да "откраднат" имота - за да стане това, трябва да се направят доста фалшификации.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:51

И още нещо - дължи ли се данък по ЗОДФЛ и данък наследство. Благодаря.
athlon
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 05 Юли 2006, 19:59

Господине/госпожо,
С договор или предварителен договор не може да се продаде недвижим имот- те нямат транслативен ефект, т.е. не прехвърлят собственосттта, ще е необходим нотариален акт, който да бъде подписан от продавачите и купувача пред Нотариус. Сигурна съм, че на последък са зачестили имотните измами, но не виждам нищо необикновено в това някой да сключи предварителен договор- той е договор, създаващ сигурност, а не смут в гражданските и търговски взаимоотношения, процедурата за обявяването му за окончателна е улеснена, по него обикновено се заплаща капаро от купувача, за да се покаже сигурна воля за бъдещата покупко- продажба в нотариална форма. За мен е странна клаузата, че предварителният договор е нищожен след един месец, би ми било интересно да ми дадете повече подробности, ако купувачът е оставил пари какво става с тях и подробности в този ред на мисли.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 05 Юли 2006, 20:04

Данък наследство не съществува вече. Според ЗОДФЛ, който цитирате в неговия чл.18 (2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси