начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Субекти на правото на собственост

Казуси за недвижими имоти

Субекти на правото на собственост

Мнениеот juri » 03 Май 2006, 11:55

Кои са субектите на правото на собственост по законодателството, действало през периода от 1965г до 1991г (приемане на новата Конституция)? Какво е положението на общините? Аз мисля, че те възниквата като субект на правото на собственост с приемането на новака К. Преди това съществувалите Народни съвети не са били юридически лица, следователно правото на собственост не е принадлежало на тях, а на държавата. Какво е положението с предприятията в този период?
Благодаря! :D
juri
Потребител

Re: Субекти на правото на собственост

Мнениеот donna » 03 Май 2006, 12:04

juri написа:Кои са субектите на правото на собственост по законодателството, действало през периода от 1965г до 1991г (приемане на новата Конституция)? Какво е положението на общините? Аз мисля, че те възниквата като субект на правото на собственост с приемането на новака К. Преди това съществувалите Народни съвети не са били юридически лица, следователно правото на собственост не е принадлежало на тях, а на държавата. Какво е положението с предприятията в този период?
Благодаря! :D

Какво те интересува по-точно - правилно тогава са били държавна собственост и за имотите има издадени АДС , имотите на предприятията ,които в тоя период са били държавни също са актувани с АДС.
АДС от тоя период се издаваха от общинския народен съвет и малко след това.
Виж от кога е ЗДС и ЗОС.
donna
Старши потребител

Мнениеот juri » 03 Май 2006, 12:24

Благодаря Донна!
Както сигурно виждаш, освен тази тема в "Имотни казуси" съм пуснал и още една, свързана с реституция. Възможно най-конкретно:
Става въпрос за имоти, отчуждени от държавата по реда на един от законите за национализация. Въпросните имоти са застроен през 70-те години на ХХ век (тогава не съм бил роден :) ). Сега те са собственост на община Х и съответно общинско предприятие Х. Търся начин да установя, че строежите са извършени без законно основание (чл. 2 ал. 6 зосои), за да бъде възстановена собствеността върху имотите на моите клиенти, като ОС Х и предприятието се ползват от правата по чл. 73-74 ЗС.
Един колега твърди, че т.к. няма преотстъпено право на строеж от държавата на ОС (тогава НС), съответно на предприятието, то тогава явно строежът е незаконен. Аз обаче не мисля, че преодстъпване на правото на строеж е нужно. Основанието за това ми е, че нито НС, нито предприятието са субекти на правото на собственост и следователно не могат да бъдат носители и на правото на строеж към онзи момент.
НЕ СЪМ УЧИЛ ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРЕДИ 1991г. В ДЕТАЙЛИ! така вероятно е и с повечето колеги тук. Ако може някой да ми каже, каква е била процедурата относно строеж на сгради и извършване на подобрения в недвижим имот преди 1991г. ще съм му много благодарен!
juri
Потребител

Назад към Имотни казуси