начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот cecogor » 25 Апр 2006, 12:27

Здравейте,
Предстои ми да подпиша предварителен договор за покупка на апартамент и съответно заплащане на 10% капаро от покупната цена.
За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем.
От брокерската къща ми предлагат два варианта за цена на жилещето:
Първият от тях е заплащане на определена цена като таксите по прехвърлянето на имота се поемат изцяло от мен.
Вторият вариант е да заплатя с 500 евро по висока цена като таксите по прехвърлянето се разделят поравно между мен и продавача.
Моля за съвет кой от двата варианта е за предпочитане.

Предварително благодаря
cecogor
Нов потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:43

Моят съвет е да отидете предврително при нотариуса, който ще изповядва сделката и да го помолите да Ви изчисли нотариалните и държавни такси в двата случая, за да си прецените кой ще е по-изгоден за Вас.
Но едно нещо ме озадачи-предполагам, че като казвате, "За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем" имате предвид, че при подписването на нот.акт за покупката ще заплатите само една част от продажната цена, а за останалата част или някоя банка ще поеме ангажимент за кредит и ще впише законна ипотека върху прдобитото от вас жилище, или това ще направи продавачът, за да обезпечи вземането си. В такъв случай, в нотариалния акт няма как да не се впише реалната цена на апартамента, т.е. вариантите, за които говорите, са неприложими. Ако ми дадете малко повече подробности...
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:43

Моят съвет е да отидете предврително при нотариуса, който ще изповядва сделката и да го помолите да Ви изчисли нотариалните и държавни такси в двата случая, за да си прецените кой ще е по-изгоден за Вас.
Но едно нещо ме озадачи-предполагам, че като казвате, "За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем" имате предвид, че при подписването на нот.акт за покупката ще заплатите само една част от продажната цена, а за останалата част или някоя банка ще поеме ангажимент за кредит и ще впише законна ипотека върху прдобитото от вас жилище, или това ще направи продавачът, за да обезпечи вземането си. В такъв случай, в нотариалния акт няма как да не се впише реалната цена на апартамента, т.е. вариантите, за които говорите, са неприложими. Ако ми дадете малко повече подробности...
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:45

michoni
Потребител

Мнениеот yavor1704 » 25 Апр 2006, 19:28

michoni zdr.

Само прибавям 2% - данък сделка и 0.1% - такса вписвания - извън нотариалната такса. - Успех
yavor1704
Младши потребител

Мнениеот yavor1704 » 25 Апр 2006, 19:29

michoni zdr.

Само прибавям 2% - данък сделка и 0.1% - такса вписвания - извън нотариалната такса. - Успех
yavor1704
Младши потребител

Мнениеот an_jelika » 25 Апр 2006, 21:15

я опитайте оттук -http://www.imot.bg/polezni/notcalc/notcalc.html
an_jelika
Младши потребител

Назад към Имотни казуси