- Дата и час: 10 Яну 2025, 11:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да разваля договор за дарение
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Мога ли да разваля договор за дарение
За триене
Последна промяна athlon на 05 Юли 2006, 17:06, променена общо 1 път
- athlon
- Нов потребител
Разваляне на дарение, направено от наследодателя приживе може да се иска само от лица, на които е накърнена запазената част от наследството. Доколкото разбирам от поста Ви, чичо Ви е оставил като наследници само братя и сестри, но те нямат право на запазена част. Съгласно разпоредбите на Закона за наследството с такова право разполагат децата и родителите на починалия. Заради това считам, че лелите и чичовците Ви нямат основание да спорят по дарението.
- maycheto
- Младши потребител
Здравейте!
Искам само да допълня - най-добре е ако сте владели имота в продължение на пет години (от датата на дарението) да си извадитете един КНА - въз основа давностно владение и тогава ако има наследници със запазени части, те не могат да оспорват КНА.
Успех!
Искам само да допълня - най-добре е ако сте владели имота в продължение на пет години (от датата на дарението) да си извадитете един КНА - въз основа давностно владение и тогава ако има наследници със запазени части, те не могат да оспорват КНА.
Успех!
- yavor1704
- Младши потребител
hmm
Ne iskam da vlizam v izli6en spor s Qvor, no ne vijdam kakvo edin konstativen akt bi doprinesyl za dopylnitelna pravna sigurnost na nadarenia.I vsa6tnost Qvore, kak misli6 da izvadi6 KNA pri uslovie, 4e ima akt za darenie na sa6toto lice? Na men mi e interesno, naistina ,obqsni mi, moje i az da gre6a.
- 7777
- Младши потребител
Ами няма законова пречка да не го направи, 7777. Наистина, в учебника за нотариалните производства на Омарбалиев пише, че за един и същи имот не е необходимо да има два акта за собственост, но в крайна сметка, няма и изрична забрана за това. Така че, нищо не пречи човек да си намери свидетели, които да заведе при нотариуса и които да потвърдят, че е бил добросъвестен владелец на имота повече от 5 год. Така или иначе, в един евентуален исков процес за оспорване на дарението, надареният ще може да защити правата си именно чрез придобивната давност.
- michoni
- Потребител
do nichoni
Първо искам да кажа,че водим безсмислен спор. Според мен забраната е в чл. 483, където пише , че ако собственикът няма НА, може да се снабди с такъв по двата познати на всички ни начини.
В случая за да се позове на 5 г. добросъвестно владение, мисля че ще е нужно да представи и НА за дарение и ще стане видно че има НА.
Още повече че в евентуален исков процес позоваването на придобивна давност не е обвързано със съставянето на подобен НА. Това става чрез възражение:)
Но както и да е, важото е че подобен НА е безсмислен за правната сигурност, а дали е възможен аз продължавам да се съмнявам.
Тук не казвам, че някой нотариус няма да го подпише:))))знаеме всички, какво могат те за пари:)
В случая за да се позове на 5 г. добросъвестно владение, мисля че ще е нужно да представи и НА за дарение и ще стане видно че има НА.
Още повече че в евентуален исков процес позоваването на придобивна давност не е обвързано със съставянето на подобен НА. Това става чрез възражение:)
Но както и да е, важото е че подобен НА е безсмислен за правната сигурност, а дали е възможен аз продължавам да се съмнявам.
Тук не казвам, че някой нотариус няма да го подпише:))))знаеме всички, какво могат те за пари:)
- 7777
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|