начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Договор за наем

Казуси за недвижими имоти

Договор за наем

Мнениеот dann » 04 Апр 2006, 09:57

Искаме да наемем апартамент дългосрочно, като първата година или повече време не плащаме наем, а направим пълен ремонт за тази сума.Какъв договор да направим и ако не е нотариално заверен, при евнтуални проблеми какви права ще имаме?Защитени ли сме от закона, какво ще стане, ако направим ремонта и после ни кажат да си ходим / а апартамента в момента е в окаяно състояние /.
dann
Нов потребител

Мнениеот wenger » 04 Апр 2006, 11:02

След като имате намерение да наемете апартамента дългосрочно, т.е. за повече от 1 год. - впишете договора за наем в Службата по вписванията при съответния районен съд - чл. 112, б. "в" от Закона за собствеността. За тази цел договора ще трябва да е с нотариална заверка на подписите. Считам, че няма проблем в договора за наем да се уговори, че вместо наемни вноски за определен период ще извършите ремонт на определена стойност. В случай, че по една или друга причина трябва да напуснете наетия апартамент, за направените от Вас разноски за подобрения ще се приложе чл. 74, ал. 2 от Закона за собствеността: "Когато собственикът е знаел, че се правят подобрения върху имота му и не се е противопоставил, правата на владелеца се уреждат съгласно чл. 72 ". А собственикът знае, защото сключва с Вас договор за наем, в който изрично е описано какви подобрения на имота ще се извършат. Наистина тази разпоредба се отнася до владелеца, а наемателя е държател, но считам, че при това положение не може държателя да се постави в по-неблагоприятно правно положение от владелеца, който на всичкото отгоре може да е и недобросъвестен.
wenger
Младши потребител

Мнениеот wenger » 04 Апр 2006, 13:48

Позволете ми да се поправя. След като поразмислих малко, реших, че греша относно приложението на чл. 74, ал. 2 от ЗС по отношение на държателя. Мисля, че ако не е уговорено нищо в самия договор за наем, то приложение ще намерят общите разпоредби за неоснователно обогатяване - чл. 55 от Закона за задълженията и договорите - отпаднало основание или чл. 59 от ЗЗД. Но пак повтарям, ако нищо не е уговорено в договора. Може да се уговори, че наемодателя няма да дължи нищо за направените от Вас подобрения, ако по Ваша вина договора бъде развален - това ще една санкция за виновното Ви поведение. Може да включите изрична клауза в договора, че наемодателят ще дължи обезщетение на подобренията направени от наемателя с оглед дългосрочното ползване на имота. Конкретизирайте стойността на СМР в имота.
Надявам се да съм Ви дал насока на мислене по въпроса.
Наздраве!
wenger
Младши потребител

Мнениеот dann » 04 Апр 2006, 15:19

Много благодаря!
А дали аз да съставя договора или да се обърна към специалист?
dann
Нов потребител

Мнениеот wenger » 04 Апр 2006, 16:19

dann, аз не Ви познавам, не знам дали сте юрист, но долавям у Вас известна колебливост по въпроса. Разбира се, по-добре е в този случай да потърсите помоща на адвокат. Договор за наем лесно може да се направи по някаква сламка, но Вашия случай изисква повече прецизност. Пожелавам Ви здраве и късмет!
wenger
Младши потребител

Назад към Имотни казуси