начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

предварителен договор за продажба

Казуси за недвижими имоти

предварителен договор за продажба

Мнениеот nini_maxi » 24 Мар 2006, 10:33

сключен е предварутелен договор за продажба на недвижим имот.Нотарюса обаче заявява че не може да изповяда сделката тъй като има съмнения относно дееспособността на продавача.Какво е най бързото разрешение на проблема при положение че продавача няма ограничение в дееспособността Моля за вашия съвет
nini_maxi
Нов потребител

Мнениеот dishka » 24 Мар 2006, 10:51

Написахте ли молба до нотариуса за изповядване на сделката? Ако откаже трябва да има отказ.
Отказите на нотариусите и на съдиите по вписванията да извършат нотариално действие могат да се обжалват пред окръжния съд в 7-дневен срок от отказа.
dishka
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 24 Мар 2006, 10:57

Най-добре да го прегледа психиатър и да даде заключение дали може да разбира и ръководи действията си, което да представите пред нотариуса. Това ще ползва и Вас в случай, че по-късно бъде поискано унищожаване на договора на осн. чл.31 от ЗЗД
maria01
Потребител

Мнениеот nini_maxi » 24 Мар 2006, 11:09

малко уточнение - продавача най вероятно има някакво отклонение но няма самосъзнание за болест на какво основание да се извърши преглед от психиатър и как точно да стане това - въпроса според мен е доста деликатен ако се окаже че е напълно дееспособна/т.е не е поставен под запрещение/ каква е гаранцията че след евентулно сключване на сделката , след определен период от време няма да поиска унищожаване - факт които е доста притеснителен за купувача и още нещо - дали обяваването на предварителния договор за окончателен по реда на цл.19 ал.3 от ЗЗД внася правна сигурност за купувача в по голяма степен отколкото по нотариален ред
nini_maxi
Нов потребител

otg.

Мнениеот harmaiani » 24 Мар 2006, 14:39

Стига сте се затормозявали с излишни теоретични постановки. Нотариусът не е лице, което може да преценява доколко есно лице е психически здраво. Знаете, че има специален ред за ограничения в дееспособността. Сменете нотариуса!
harmaiani
Потребител

Мнениеот radini » 25 Мар 2006, 11:35

Но, затова пък трябва да благодари на нотариуса, че се е усъмнил в дееспособността на продавача.
Сблъсквала съм се с много случаи в които близките или си признават, или пък се появяват бързо, бързо след сключване на сделката.
radini
Младши потребител

answer

Мнениеот mirena_th » 25 Мар 2006, 12:04

Не мисля че трябва да стигате до обжалване в 7 дневен срок или подобни процедури ,тъй като това е излишно усложняване за купувача.Не знам на какво основание е решил нотарюса че лицето не е дееспособно ,но ако лицето е инвалид ,под запрещение или има някаква очевидна причина за да смятате и вие че то не е дееспособно,определено ви съветвам да се обърнете към психиатър .Не всеки психиатър може да ви помогне а само определените за това ,така че трябва да се поинтересувате от самия нотарюс/Или поне беше така преди около 2 години/В този случай ако просто смените нотарюса и той изповяда сделката ,тя определено е оборима и е възможно да има проблеми за вашия клиент .В случай че вие считате че продавача е дееспособен и оценката на нотарюса е въз основа само на гледна точка и виждания бихте могли да се отидете при друг нотарюс и не мисля че ще има проблеми впоследствие дори за мен вероятността е 1 % тъй като това е продажба а не дарение и вероятността да бъде оспорена е малка.
mirena_th
Нов потребител

molia za savet otnovo

Мнениеот nini_maxi » 09 Апр 2006, 15:04

отново имам нужда от съвет - значи сагата продължава -v конкретния случаи банката отказа да отпусне уговорения кредит за покупка на недвижимя имот тъй като имали опасения отнисно дееспособността на продавачката и поискаха процедурата да стане по реда на цл.19 ал.3 ЗЗД Същевременно обаче срока по предварителния договор изтече и интереса на купувача отпадна- Та Въпросите ми са няколко - 1.за да се развали предварителноа договор трябва ли да се изпрати not.покана на продавачката да върне капарото-2.може ли да се предяви иск към банката тъй като има сключе договор за кредит но не го отпускат поради причина в продавача а не у купувача/ в случая продаваче е трета страна по договора за банков кдерит/3.Кой е най добрия начин за защита правата на купувача в случая - възбрана на имота и иск за разваляне на договора или нещо друго???? Наистина ще Ви бъда благодарна ако получа мнения по въпросите!!!
nini_maxi
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 11:43

според мен, за да развалите договора е необходимо задължително да имате писмен мотивиран отказ от Нотарюса, ако той не е обжалван От Продавача, а не от Купувача, то бездействието на Продавача според мен е достатъчно условие за Разваляне на Договора. По отношение на Банката- смятам, че тя не Ви отказва кредит, поради причина в Продавача, а поради причина в обезпечението, в крайна сметка на нея и трябва годно обезпечение срещу сумата , която ще отпусне, но не мога да разбера как сте разбрала, че банката отказва кредита пти положение , че има договор с нея , но няма нито покупко- продажба, нито ипотека в полза на банката. Може би банков служител е присъствал на покупко- продажбата??????????
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси