начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

наследство при втори бр.на един от родителите

Казуси за недвижими имоти

наследство при втори бр.на един от родителите

Мнениеот shimba » 08 Дек 2007, 12:29

Родителите ми са разведени от 20г Имат недвижим имот/етаж от къща/който се води на двамата по нотариален акт.Имота е придобит чрез закупуване по време на брака.Дело за делба не е водено.
Баща ми има втори брак като втората му съпруга има дете /навършило пълнолетие/.Във къщата не живее никой от както е закупена от бащами и майка ми.Но текущите разходи /данаци,ток,вода/ги плаща баща ми.
Моля да ми отговорите на следните въпроси:
Може ли бащами да прехвърли собственоста на имота на втората си съпруга без съгласието на майка ми?
Майка ми има ли право на част от този имот след като е минало толко време от развода?
shimba
Нов потребител

Re: наследство при втори бр.на един от родителите

Мнениеот donna » 08 Дек 2007, 12:41

shimba написа:Родителите ми са разведени от 20г Имат недвижим имот/етаж от къща/който се води на двамата по нотариален акт.Имота е придобит чрез закупуване по време на брака.Дело за делба не е водено.
Баща ми има втори брак като втората му съпруга има дете /навършило пълнолетие/.Във къщата не живее никой от както е закупена от бащами и майка ми.Но текущите разходи /данаци,ток,вода/ги плаща баща ми.
Моля да ми отговорите на следните въпроси:
Може ли бащами да прехвърли собственоста на имота на втората си съпруга без съгласието на майка ми?
Майка ми има ли право на част от този имот след като е минало толко време от развода?

Майка ви има право на 1/2 идеална част от имота . Баща ви може да прехвърли своята 1/2 ид. при различни вариянти :
1. При продажба :Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.Ако не спази това сделката мооже да се атакува .

2. Горното правило не важи обаче при договор за дарение ,издръжка и гледане .
donna
Старши потребител

Назад към Имотни казуси