начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Закупуване на общинска земя

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на общинска земя

Мнениеот danyborisova » 29 Юли 2007, 21:28

Искам да попитам каква е процедурата за закупуване на общински УПИ? Не в центъра на София, и не 5 декара, някъде по селата наоколо .....има ли някъде регистър с тези, които се предлагат евентуално?
danyborisova
Младши потребител

Мнениеот maria27g » 30 Юли 2007, 23:28

Мерси, ще проверя:)
maria27g
Младши потребител

Мнениеот marter » 31 Юли 2007, 09:03

Ето малко извлечение от ЗОС:
"Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) (1) Продажба на имоти и вещи - частна общинска собственост, се извършва след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез търг или конкурс. (Е, има някои "вратички без конкурс или търг, но се посъветвайте с някой колега, който е специалист в тази област).(2) Продажба на земя - частна общинска собственост, на собственика на законно построена върху нея сграда се извършва от кмета на общината без търг или конкурс по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2. :wink: (А! Ето това имах предвид...)
(3) Когато лицата, на които може да се извърши продажба, са определени в закон, продажбата се извършва без търг или конкурс по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2.

(4) Дарение на имот - частна общинска собственост, се извършва след решение на общинския съвет, прието с мнозинство три четвърти от общия брой на съветниците.

(5) Въз основа на резултатите от търга или конкурса, съответно - на решението на общинския съвет, кметът на общината издава заповед и сключва договор." Освен това за самия търг си има "тънкости" :idea: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот danyborisova » 31 Юли 2007, 23:08

Благодаря на mater:)
Аз днес ходих до общината на едно село около София ,но ми казаха,че има излязъл някакъв закон, според който до края на 2009 или 2012-не разбрах, се връщат земи и не се знае коя земя е общинска и за коя утре ще дойде някоя баба с нотариален акт и на този етап не се продават никакви общински терени.
А докато чаках имаше една баба, която искаше да си върне игрището, друг дядо плажа......и въобще беше голям майтап:))Друг пък твърдеше, че половината село е негово и супер се възмущаваше, че от 3 години не му издават скица:))
Обаче аз така и не разбрах това някакъв закон, който важи за цяла България ли е или някаква местна разпоредба.........
Ако някой от вас е запознат ще съм благодарна да ме светне преди да си загубя още един ден в сладка раздумка на мегдана:)))
danyborisova
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 31 Юли 2007, 23:22

Като четях разпоредбите на ЗОС, се сетих да ви задам един въпрос : Какво мислите по следната ситуация - налице е приватизац. договор, сключен след решение на ОбС за продажбата му чрез провеждане на търг и кмета сключва този договор при съответните условия за извършването на инвестиции, откриване на работни места и т.н. и неустойки при неизпълнението на тези задължения...След известно време се подписва Анекс между кмета и купувача, с който всички тези клаузи отпадат, следователо не се дължат никакви неустойки при неизпълнението им и съответно същите съвсем "спокойно" не са изпълнени през годините. Общината завежда дело за разваляне на приватиз.договор и в производството се представя този "анекс"...Съдът решава, че анекса е нищожен, защото не е имало решение на ОбС по случая... МОГА ЛИ ДА ВИ ПОМОЛЯ ЗА МНЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, ако някой е имал подобна ситуация или просто да се включите с мнения и разсъжденияг...Касае ме...благодаря! :roll:
sluncho
Младши потребител

Мнениеот sluncho » 01 Авг 2007, 17:27

Забравихте ли ме?Подновявам питането си, дано някой да прояви интерес, въпреки че май по-удачно беше да отворя нова тема...Включете се, ако имате идеи...? :oops: :cry:
sluncho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси