начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Жалба почл.178 ал.5 от ЗУТ

Казуси за недвижими имоти

Жалба почл.178 ал.5 от ЗУТ

Мнениеот memkasa » 21 Юли 2007, 16:14

Моля, помогнете! Кажете ми как да подам жалба до общината. Живеем в кооперация, без акт 16 и без право н аползване/ по вина на строителя/.Получихме констативен протокол и имаме 7 дни за обжалване.Ако пропуснем срока следва спиране на ток, вода и др комуникации, запечатване и освобождаване на сградата. Може ли някой да ми изпрати примерен образец на жалбата и да ме посъветва какво да правим. Тази жалба от всеки живущ поотделно ли трябва да е или обща жалба? Благодаря предварително! Касабова
memkasa
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 10:03

Първо констативният акт не може да се обжалва.Дават ви 7 дни за възразите /в свободен текст/.После, ако не ви уважат възражението ще има заповед, която може да обжалвате.За съдебнато производство ще ви е необходим адвокат, но ако нещата са такива, каквито ги описвате не виждам смисъл да се обжалва.
По-скоро трябва да приемете сградата по съответния ред.
georgi07
Потребител

Мнениеот Julyan » 23 Юли 2007, 10:28

georgi07 написа:Първо констативният акт не може да се обжалва.Дават ви 7 дни за възразите /в свободен текст/.После, ако не ви уважат възражението ще има заповед, която може да обжалвате.За съдебнато производство ще ви е необходим адвокат, но ако нещата са такива, каквито ги описвате не виждам смисъл да се обжалва.
По-скоро трябва да приемете сградата по съответния ред.

Освен това заповедта подлежи на изпълнение веднага, дори и да я обжалвате, като съдът може да спре изпълнението й, ако поискате това, но не е длъжен да го направи.
В съдебната практика такива случаи са рядкост /имам предвид съдът да спре изпълнението на такава заповед/. По- чести са отказите от такива молби. Обикновено в определенията на съдилищата по този въпрос /спиране изпълнението на заповедта по чл. 178, ал.5, във вр. с чл. 217, ал.1, т.3 и ал.2 на ЗУТ/, най- често се казва, че законодателят е предвидил предварително изпълнение на заповедта, тъй като ползването на строежи, които не са въведени в експлоатация по реда на чл. 177 ЗУТ са по презумпция опасни за живота и здравето на хората и е налице възможност по чл. 178, ал. 7 от същия закон за изпълнение изискваншията на закона, след което достъпът до строежа би следвало да се разреши, както и да се включи отново същият към съответните доставчици на вода, ел. енергия и т.н.
Проблемът Ви, естествено, е трудно да разрешите сама, без специализирана правна помощ. Това не е дело за увеличаване на издръжката, което да можете да водите и сама.
Julyan
Потребител

отговор от Касабова

Мнениеот memkasa » 23 Юли 2007, 11:16

Не съм онемяла! Не очаквах толкова бърз отговор. Съгласни сме да наемем адвокат, естествено срещу заплащане! Не съм си и помисляла да искам услуга безплатно!!!!Дайте координати, за да се свържем с някой, който е съгласен да се заеме с тази каша.
memkasa
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Юли 2007, 11:39

Проблемън ви няма да се разреши чрез съд.Поради какви причини сградата не е приета?Коя категория е?Има ли надзор?Ако има той трябва да задвижи процедурата по приемане.
Ако няма се обърнете към консултантка фирма-там ще погледнат документите /и те си имат юрист/ и ще ви дадат доста по-компетентно мнение от някой адвокат дето само е чувал за ЗУТ.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси