начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Допускане на свидетелски показания по чл.11,ал.2 ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

Допускане на свидетелски показания по чл.11,ал.2 ЗСПЗЗ

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2007, 09:35

Колеги, имате ли практика по новите промени в ЗСПЗЗ и по-конкретно , допускането на свидетелски показания?
Доколкото имам информация , някъде все още допускат такива за индивидуализиране на земята , определяне на границите, а другаде категорично отказват.
Освен това , какво разбира съда под писмени доказателства, защото според някои съдии ,това са само документи за собственост. :shock:
Моля , ако някой от Вас е "натрупал" нова практика , да я сподели. Според мен цари пълен хаос и делото ти зависи на какъв съдия ще попаднеш.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 17 Юли 2007, 10:40

Извинете, но ако наистина сте колега, това което казвате е абсурдно. Как така решението ще зависи от субективен фактор- "на кой съдия ще попаднеш"? Решението ще зависи единствено и само от точното приложение на закона. Той е публикуван в ДВ, а освен това можете да влезете в търсачка и да зададете наименованието на закона, веднага ще Ви излезе актуалния.
Писмени доказателства- чл. 12, ал. 2, от ЗСПЗЗ. Това са!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2007, 11:30

Извинете, наистина съм колега, но не от тези , които пишат решенията на съда. За някои от тях не знам. Какво пише в закона ми е ясно, но колега ми показа такова решение. А що се отнася за субективността, има и противоречащи си решения на различни състави на ВС, какво остава за районните. И сега бихте ли казали според Вас , дали все пак са допустими свидетелски показания и кой съдия е прав : този , който ги допуска или този който не ги допуска?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 17 Юли 2007, 12:10

Оставете съдията и вижте закона!!!
Чл. 11, ал. 2 от ЗСПЗЗ- "Лицата, пропуснали да подадат заявления в срока по ал. 1, могат да установят с иск срещу съответната общинска служба по земеделие и гори само с писмени доказателства правото да възстановят собствеността си върху земеделските земи. Писмени декларации и/или свидетелски показания не могат да бъдат основание за доказване на правото на собственост."
Виждам, че колегата ianeva ме е изпреварила- уточненията й са важни! Допълвам само, че в съд. производство са допустими само доказателства, събрани съобразно действащия закон. Ако такива са били свидетелските показания, то е напълно естествено колегата да Ви покаже съд. решение, постановено въз основа на тях.
НО!!! Добре е да знаете какво точно искате от съда- иска по чл. 11 от ЗСПЗЗ е за установяване правото на възстановяване собствеността върху земед. земи, но не и за определяне на границите им и за индивидуализацията им, в какъвто смисъл говорите по- горе. Последното става с Решение на ОСЗГ след като влезе в сила съдебното решение.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юли 2007, 12:28

Моето мнение е същото. И аз не смятам, че са допустими свидетелски показания. Но ето ,че някъде такива се допускат. И знаете , как става в подобни случаи. Клиентът също пита :Как така на еди си кого са ги допуснали? Колегата водещ делото го потвърди. И доколкото Общинските комисии по земеделие и гори , както и Общините не се явяват на тези дела обикновено, а спечелилите го нямат правен интерес от обжалване, ето Ви казус , в който тези показания минават.
А иначе, колегата на когото отказаха да му признаят емлячния регистър обжалва. Чака решение!
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси