Притежавам 2/3 идеални части от имот /нотариален акт/. Собственикът на останалата 1/3 продава дела си с предварителен договор за покупко-продажба на трето лице без да ме уведоми и вече няколко години новият "собственик" си плаща данъците и в тех. служба в общината делът е на името на новия собственик.
От кого трябва да поискам разрешение за строеж на гараж в общия имот /на границата между дяловете/?
"Новият" собственик категорично не е съгласен да строя. Препоръчайте ми как да изляза от ситуацията, моля.
- Дата и час: 25 Яну 2025, 22:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строеж в условия на съсобственост
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Само предварителен договор ли имат? Проверете в Службата по вписванията дали на името на някой от двамата (на когото знаете три имена и ЕГН) няма вписан нотариален акт или искова молба за сключване на окончателен договор. Ако нищо не излезе за тази 1/3, свързано с "новия собственик", както го наричате, значи все още е собственост на предишния. В такъв случай на него направете оферта да Ви учреди право на строеж.
-
tessa - Потребител
Предполагам, че след като и в общината фигурира името на "новия собственик" , то той си е и собственик на земята към настоящия момент.ако е така, то ако продължавате да си седите в съсобственост , при вси4ки положения липсата на неговото съгласие е спънка да си осъществите строежa(или няма да ви издаде разрешение за строеж гл.архитект, или ако ви издаде и изградите строеж , последният ще е незаконен ) моят съвет е да направите делба на съсобствения имот(доброволна, ако не става-съдебна), и по този начин ще изключите наричаният от Вас "нов собственик" от кръга на заинтересуваните страни по чл.149, ал.2 от ЗУТ.,няма и да е нужно неговото съгласие.
- niq
- Младши потребител
Благодаря Ви много за отговорите.
Проверих в общината вече официално: не си е уредил собствеността. Със стария собственик нямам проблеми. Нотариално съгласие за строеж на граница в условие на съсобственост ли трябва да направя?
А делба не мога да направя: От години си имаме ограда и се знае кое на кого е. Моят нот. акт е две години преди неговия договор. Но преди беше необходимо "лице" към улицата 14-15 м, а ние имаме само по 10.
Той е незаконен собственик, но е малко луд, че ме е страх от саморазправа. Все пак е купил имота...
Проверих в общината вече официално: не си е уредил собствеността. Със стария собственик нямам проблеми. Нотариално съгласие за строеж на граница в условие на съсобственост ли трябва да направя?
А делба не мога да направя: От години си имаме ограда и се знае кое на кого е. Моят нот. акт е две години преди неговия договор. Но преди беше необходимо "лице" към улицата 14-15 м, а ние имаме само по 10.
Той е незаконен собственик, но е малко луд, че ме е страх от саморазправа. Все пак е купил имота...
- GeVall
- Младши потребител
Е, честно да си призная с това ново пояснение-на законни и незаконни собственици, кои нормални и кои не чак толкова, направо ме обърка
А последното изречение покри в мъгла и малкото , което беше ясно!!
Хайде останете си със здраве!!!Обърнете се към адвокат, ако наистина ще строите ще имате нужда от такъв!!!
А последното изречение покри в мъгла и малкото , което беше ясно!!
Хайде останете си със здраве!!!Обърнете се към адвокат, ако наистина ще строите ще имате нужда от такъв!!!
- niq
- Младши потребител
Досега не съм го казвала, но:... отидете при адвокат, обяснете му всичко и му кажете всичко, защото възникват доста въпроси... Вие все пак обяснявате и разбирате нещата от житейска гледна точка, а от правна - това, че сте си сложили ограда, не означава нищо, има и давност за придобиване, може и това, което построите впоследствие да се окаже, че е в съсобственост с другия съсобственик и т.н.... Искам да кажа, че за да не си блъскате главата след време за това, че сте вложили труд и средства за нещо, което не отговаря на желанията Ви, вместо да се консултирате очи в очи и черно на бяло, по-добре намерете адвокат, който се занимава с такива въпроси.
-
tessa - Потребител
Здрасти tessa!!! Наистина е така!
По принцип аз не пиша често във форума, просто се включам за известен период , за да си сверя часовника.
Към момента тясно се занимавам предимно с администартивно и гражданско право и процес, като в същото време си подбирам най-вече работа по ЗУТ и наредбите , уреждащи подобна материя.
От това , че пишем по еднакви теми , предполагам , че и ти си специалист предимно в тези правни отрасли!!!!!
Успешен ден!!!!
По принцип аз не пиша често във форума, просто се включам за известен период , за да си сверя часовника.
Към момента тясно се занимавам предимно с администартивно и гражданско право и процес, като в същото време си подбирам най-вече работа по ЗУТ и наредбите , уреждащи подобна материя.
От това , че пишем по еднакви теми , предполагам , че и ти си специалист предимно в тези правни отрасли!!!!!
Успешен ден!!!!
- niq
- Младши потребител
Чак специалист - не, но клоня към вещноправната материя и ще е хубаво някой ден да мога да кажа, че съм специалист
Много хубав и успешен ден!!!
Много хубав и успешен ден!!!
-
tessa - Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|