Здравейте, може ли някой да ми каже дали е валиден договор за покупко-продажба сключен през 04.1993г, който е сключен в едно село пред трима свидетели. Знам,че в чл.18 от ЗЗД пише ,че такава сделка е невалидно,но дали е било така през 1993г???
Благодаря Ви!
- Дата и час: 11 Яну 2025, 07:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Валидна ли е?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ
Попр. ДВ. бр.2 от 3 Януари 1950г., обн. ДВ. бр.275 от 22 Ноември 1950г.......
Чл. 18. Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт.
Това е нормата, която е регламентирала формата за сделките с вещни права още с влизането в сила на ЗЗД през 1950 г., т.е и през 1993г....
Вие сама сте си отговорили на въпроса.
Сключеният между лицата договор /разбирам, че е писмен/ по - скоро има характер на предварителен договор.... За да се финализира... нот.акт ..... или може би давност...., но за този отговор трябват повече факти.
Попр. ДВ. бр.2 от 3 Януари 1950г., обн. ДВ. бр.275 от 22 Ноември 1950г.......
Чл. 18. Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт.
Това е нормата, която е регламентирала формата за сделките с вещни права още с влизането в сила на ЗЗД през 1950 г., т.е и през 1993г....
Вие сама сте си отговорили на въпроса.
Сключеният между лицата договор /разбирам, че е писмен/ по - скоро има характер на предварителен договор.... За да се финализира... нот.акт ..... или може би давност...., но за този отговор трябват повече факти.
- naska
- Младши потребител
Re: Валидна ли е?
Desi_7977 написа:Здравейте, може ли някой да ми каже дали е валиден договор за покупко-продажба сключен през 04.1993г, който е сключен в едно село пред трима свидетели. Знам,че в чл.18 от ЗЗД пише ,че такава сделка е невалидно,но дали е било така през 1993г???
Благодаря Ви!
Има силата на предварителен договор.
Но срокът по чл. 19, ал. 3 ЗЗД е изтекъл.
Ако обаче са налице предпоставките за придобивна давност може да се позовете на нея.
Най добре с документите, с които разполагате, бегом при нотариуса по местонахождение на имота.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
И аз имах такъв случай-може да издадете констативен нотариален акт на името на купувача като представите този договор и заведете свидетели пред нотариуса да установят, че е владял имота. Това е най-лесният начин.
Ако междувременно има друг, който да претендира за същия имот, то следва да се заведе дело в съда.
Можете да ползвате и договорът като предварителен но ако сделката беше по-отскоро, 5-те години, в които е могло да бъде обявен предварителния договор за окончетелен са изтекли.
В случая най-добра би била консултацията с нотариуса, който ще издаде акта, но това е единственият бърз път според мен.
Ако междувременно има друг, който да претендира за същия имот, то следва да се заведе дело в съда.
Можете да ползвате и договорът като предварителен но ако сделката беше по-отскоро, 5-те години, в които е могло да бъде обявен предварителния договор за окончетелен са изтекли.
В случая най-добра би била консултацията с нотариуса, който ще издаде акта, но това е единственият бърз път според мен.
- pitasht
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|