начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Валидна ли е?

Казуси за недвижими имоти

Валидна ли е?

Мнениеот Desi_7977 » 17 Май 2007, 21:59

Здравейте, може ли някой да ми каже дали е валиден договор за покупко-продажба сключен през 04.1993г, който е сключен в едно село пред трима свидетели. Знам,че в чл.18 от ЗЗД пише ,че такава сделка е невалидно,но дали е било така през 1993г???
Благодаря Ви!
Desi_7977
Нов потребител

Мнениеот naska » 17 Май 2007, 22:23

ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ

Попр. ДВ. бр.2 от 3 Януари 1950г., обн. ДВ. бр.275 от 22 Ноември 1950г.......

Чл. 18. Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт.

Това е нормата, която е регламентирала формата за сделките с вещни права още с влизането в сила на ЗЗД през 1950 г., т.е и през 1993г....
Вие сама сте си отговорили на въпроса.
Сключеният между лицата договор /разбирам, че е писмен/ по - скоро има характер на предварителен договор.... За да се финализира... нот.акт ..... или може би давност...., но за този отговор трябват повече факти.
naska
Младши потребител

Re: Валидна ли е?

Мнениеот karanedeff » 17 Май 2007, 22:45

Desi_7977 написа:Здравейте, може ли някой да ми каже дали е валиден договор за покупко-продажба сключен през 04.1993г, който е сключен в едно село пред трима свидетели. Знам,че в чл.18 от ЗЗД пише ,че такава сделка е невалидно,но дали е било така през 1993г???
Благодаря Ви!

Има силата на предварителен договор.
Но срокът по чл. 19, ал. 3 ЗЗД е изтекъл.
Ако обаче са налице предпоставките за придобивна давност може да се позовете на нея.
Най добре с документите, с които разполагате, бегом при нотариуса по местонахождение на имота.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 22 Май 2007, 13:50

И аз имах такъв случай-може да издадете констативен нотариален акт на името на купувача като представите този договор и заведете свидетели пред нотариуса да установят, че е владял имота. Това е най-лесният начин.
Ако междувременно има друг, който да претендира за същия имот, то следва да се заведе дело в съда.
Можете да ползвате и договорът като предварителен но ако сделката беше по-отскоро, 5-те години, в които е могло да бъде обявен предварителния договор за окончетелен са изтекли.
В случая най-добра би била консултацията с нотариуса, който ще издаде акта, но това е единственият бърз път според мен.
pitasht
Активен потребител

Назад към Имотни казуси