начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Възстановяване на гори

Казуси за недвижими имоти

Възстановяване на гори

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 11:08

Христос Воскресе, колеги!
Може ли, някой от Вас, да ми каже как протичат съдебните заседания по дела за възстановяване на собствеността върху гори по реда на чл. 13, ал. 2 от ЗВСГЗГФ и каква е ролята на Регионалното управление на горите и на съответното Държавно лесничейство?
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 11:29

Собствеността върху гори се доказва само с писмени документи, ако нямате такива направо се откажете. Посочените от Вас учреждения не участват в самото делото, т.к. вашият иск следва да бъде насочен срещу общинска служба Земеделие и гори. Ако съдът Ви признае правото на собственост, след това при възстановяването или по-точно при трасирането на въпросните гори в комисията ще участва и представител на Държавно лесничество. Ако се установи, че горите попад в горски фонт изключителна държавна собственост, няма да Ви бъдат възстановени в реални граници, а ще получите обезщетение.
alena_
Потребител

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 11:48

Съгласно чл. 15, ал. 2 от ЗВСГЗГФ, Регионалнотоуправление на горите и съответното Държавно лесничейство се призовават по тези дела. Това беше въведено с последните изменения - ДВ, бр. 13 от 2007г. Те задължително ли ще оспорят правото на собственост или могат и да не го оспорват /има писмени доказателства/?
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 12:07

могат да го оспорят, но може и да признаят иска. По делата на които съм се явявала /преди измененията в закона/ ОСЗГ въобще не изпращаше представител. Може и в твоя случай да се получи така.
alena_
Потребител

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 12:24

На мен ми предстои за първи път да се явя по такова дело и затова искам да знам, какво да очаквам. Благодаря за отговорите.
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 13:27

Не се притеснявайте делото не е с правна сложност. Ако писмените Ви доказателства са стабилни, дори и да Ви направи възражение ответната страна съдът няма да го уважи. Хубавото при тези дела е че освен писмените доказателства с които вече разпологате други доказателсва не трябва да се събират и най-вече не разпитвате свидетели. Обикновено приключват в едно съдебно заседание.
alena_
Потребител

Мнениеот cleo » 11 Апр 2007, 14:13

Здравейте колега,

Не съм съгласна с мнението по-горе, че тези дела не били от правна и фактическа сложност.

Да вярно е, че до скоро ОЗСГ не изпращаше представител.
Но не е вярно, че не са се събирали доказателства в хода на процеса, често се изисква назначаването на сложни СТЕ, особено, ако някогашната гора вече не е само гора (пр. част от нея да попада в земи по пар. 4 и прочие)
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот monntes » 12 Апр 2007, 09:18

Благодаря на всички Ви за отговорите! Определено много ми помогнахте.
monntes
Младши потребител

Назад към Имотни казуси