начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Материален интерес

Казуси за недвижими имоти

Материален интерес

Мнениеот p_vanya » 31 Мар 2007, 00:42

Наследствен имот на стойност 60000 лв. Наследници сме аз и сестра ми. По наследство ни се полага по 1/2 част, но има направено завщание в моя полза според което получавам 2/3 от имота, а тя 1/3. По пътя на логиката материалния ми интерес е 10000 лв. (разликата между завещаната част и полагащата ми се по наследство). А от юридическа гледна точка как се тълкува този въпрос? Има ли някакъв срок за откриване на завещанието и какво става ако не се спази? Каква е дължимата такса от мен за влизане в сила на завещанието? Сестра ми дължи ли такса материален интерс след като в случая е ощетена?
p_vanya
Младши потребител

Материален интерес

Мнениеот p_vanya » 01 Апр 2007, 09:01

Здравейте Господа Юристи,
Защо никой не отговаря на моите въпроси? Не знам как по точно и ясно да ги задам.
Какво е "материален интерес"? Как се тълкува това понятие?
p_vanya
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 01 Апр 2007, 11:33

Просто въпросът сте поставили объркано. 1. 2/3 от 60000 изобщо не са 10000. 2. Къде е завещанието? При нотариус, във Вас или в сестра Ви? Или в Агенцията по вписванията? 3. Според местосъхранението му, е необходимо същото да бъде отворено и обявено. С препис от него, удостоверението за наследници и препис-извлечение от акта за смърт, се вади данъчна оценка на имота, схема от кадастъра, скица на имота. После, заедно с другия наследник- ако сте в добри отношения и "за да Ви е мирно селото", отивате пред нотариус и се сдобивате с НА за собственост по наследство и завещание. Другият наследник обаче може да признае това завещание или да го оспори .. Ето затова не Ви отговарят колегите. Необходимо е адвокат да погледне документите Ви, тук в нета този тип сделки не могат да бъдат обяснени. И "материалният" Ви проблем е последният.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот p_vanya » 01 Апр 2007, 23:16

Завещанието се съхранява при нотариус. Наясно съм с процедурата по обявяване и влизането му в сила. Сестра ми няма право да оспорва тъй като нейната запазена част не е накърнена. Наследодателя се е разпоредил само с разполагаемата си част. Като казвам 10000 съм пояснила, че това е разликата между звещаната част 40000 и наследствената част 30000. И точно "материалният" проблем искам да изясня.
p_vanya
Младши потребител

Назад към Имотни казуси