начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Проблем в съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

Проблем в съсобствен имот

Мнениеот svoboda » 20 Мар 2007, 00:43

Здравейте, предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят. Притежавам 1/2 иделна част от едноетажна къща и съответно от дворното място, другата 1/2 е на другия съсобственик. Къщата се руши, покрива ще падне всеки момент, искам да направя ремонт на моята част, тъй като съсобственика ми не желае да ремонтира неговата част. Така и така ще правя нов покрив, искам да преустроя подпокривното пространство за живеене, въпроса ми е следния: трябва ли ми съгласито на съсобственика, план-проект за моята част. Мога ли да разделя покрива със калканна стена, тъй като при сегашното положение падне ли другата част от покрива ще повлече и моята. Благодаря на отзовалите се с отговор!
svoboda
Нов потребител

май никoй не може да помогне

Мнениеот svoboda » 20 Мар 2007, 15:31

Благодаря все пак на тези, които са си направили труда да прочтат за моя проблем.
svoboda
Нов потребител

Мнениеот friend28 » 20 Мар 2007, 15:56

Не само че е нужно съгласието на съсобственика, но при строеж в съсобствен имот ЗУТ изисква договор в нотариална форма между съсобствениците - чл.183 ал.1 или чл.185 ал.3 в зависимост от конкретния случай, с някои изключения посочени в чл.185 ал.1. Най-важното, което трябва да знаете, е че ПОКРИВЪТ Е ОБЩА ЧАСТ. Ако направите разходи за ремонта му, може да изискате по съдебен ред от съсобственика да заплати половината от разходите, но за целта трябва да ангажирате адвокат. Изисквайте платежни документи за всички направени от вас разходи.
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси