начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

имотен казус

Казуси за недвижими имоти

имотен казус

Мнениеот pavelll_33 » 19 Мар 2007, 18:32

Здравейте,
Ще съм много благодарна на този, който ми отговори и помогне да изясня дали си заслужава да водя дело за имот срещу моя съпруг.
И така:
Преди 8г. по настояване на съпруга ми сключихме договор с банка и с отпуснатия кредит построихме хотелска къща. Преди 2г. поради това че, съпруга ми дължеше много пари ме увеща и прехвърлихме къщата (фиктивно) с продажба на негов приятел. Той впоследствие бе упълномощен от приятеля си да я ползва. Съпруга ми имаше регистрирана фирма- ЕТ и по този начин започна да отдава стаи под наем. От 1г. отношенията ни със съпруга ми охладняха и сме пред развод.- Същевременно разбрах че. приятеля на съпруга ми е върнал имота ни ( пак фиктивно ) с продажба но на новорегистрираното от съпруга ми ЕООД. Питам. мога ли да предявя иск за част от имота - хотелска къща, след като всички тези деиствия от страна на съпруга ми са извършвани по време на брака ни и АЗ имам участие като негова съпруга в общите средства по построяването и обзавеждането на хотелската къща. Моля Ви, отговорете ми. Още повече че, след развода няма с какво да се издържам.
Благодаря предварително!
pavelll_33
Младши потребител

Re: имотен казус

Мнениеот vesselincho » 19 Мар 2007, 19:24

Била ли сте сключила граждански брак към момента на получаване на банковия заем?
Прехвърлили сте фиктивно къщата на негов приятел (ако отговорът на първия въпрос е положителен участвала ли сте в прехвърлителната сделка?)- това е станало с покупко-продажба, има ли обратно писмо?Ако искате прогласяване на нищожност на сделката на основаниe симулация последната може да се установи с обратно писмо или поне с гласни доказателствени средства (последното е доста сложно).
За упълномощаване ли става въпрос или за учредяване право на ползване на съпруга ви?
Отдавал е под наем стаи въз основа на пълномощното, което е имал или със знанието и без противопоставянето на симулативния
собстеник?Едноличният търговец няма самостоятелна правосубектност.
Пишете, че е последвала нова симулативна покупко-продажба, като страни са съответно симулативния приобретател, който сега отчуждава отново симулативно и ЕООД-то - симулативен купувач, чийто едноличен собственик е съпруга ви,а и най-вероятно управител.
Според мен, ако успеете да докажете първата симулация имотът би бил в режим на СИО и евентуално при развод имате 1/2 ид.ч. от него.С оглед предназначението му - хотелска къща едва ли би бил категоризиран от съда като семейно жилище.
Ако не успеете да докажете първата симулативна сделка, което както споменах без contra letter е най-вероятно, имотът е отчужден, собственик е приятел на вашия съпруг, Вие най-вероятно сте дали съгласието си пред нотариуса за тази прехвърлителна сделка.
Какво следва от това?Последващата симулативна продажба е в интерес на съпруга ви да бъде прогласена за нищожна, за да не премине собствеността в/у ЕООД-то му,а ако не бъде при всички положения дружество е собственик на имота и вие не можете да имате претенции към него по отношение на къщата, тъй като то е изцяло собственост на съпруга ви!Така, че дори и да успеете до докажете симулативността да тази сделка това особено не ви помога, освен ако някой би твърдял, че съществува конструкция при която имуществото на учреденото ЕООД от единия съпруг е в режим на СИО - това на мен ми се струва абсурдно!
Така, че Ви остава искане за обявяване на нищожност на първата симулативна сделка и на принципа Resolvitur iure dantis resolvitur iure accipientis да считате имота за част от СИО и респективно след развода да получите полагащата Ви се част.

за повече инфо vesko_atv@abv.bg
vesselincho
Младши потребител

имотен казус

Мнениеот pavelll_33 » 19 Мар 2007, 20:22

Благодаря за изчерпателният отговор. Искам само да попитам какво представлява това обратно писмо, за да Ви кажа дали е имало или не.
pavelll_33
Младши потребител

имотен казус

Мнениеот pavelll_33 » 19 Мар 2007, 20:29

Отговарям- на първия въпрос - да, бях в брак със съпруга си и участвах в прехвърлителната сделка.
по отнощение на обратно писмо- не съм наясно точно какво представлява това писмо за да Ви отговоря. Моля пояснете?
Доколко знам става въпрос за упълномощаване но не съм сигурна.
Искам да попитам- самият факт че имота се връща наново в рамките на 2г не е ли показателно за симулативност?
pavelll_33
Младши потребител

Назад към Имотни казуси