начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Нямаме документи за собственост за селските ни имоти

Казуси за недвижими имоти

Нямаме документи за собственост за селските ни имоти

Мнениеот Plamen.Kondev » 16 Мар 2007, 16:56

Здравейте

Занимава ме следната задача.
Семейството ми има имоти в с. Планиново Община Тополовград – къща с доста земя около нея и ниви – разпръснати в цялото землище на селото. Там живееше дядо, но той почина през 1997 г. и оттогава къщата пустее. Нямаме документи за собственост – имаме единствено констатации от комисии за това в какви граници са нашите ниви около селото. По принцип никой досега не се е замислял много за тези имоти, но аз реших да уредя документите.

Освен това скоро разбрах, че имоти, чиито собственици имат констативни протоколи от комисия и в десет годишен срок не си направят нотариален акт, минават в собственост на общината.!!! В последното не съм сигурен.

Въпросът ми е:
Тъй като искам да уредя нещата сам, можете ли да ми дадете съвет каква е процедурата и как трябва да стане всичко. Защото знам, че в община Тополовград не е сигурно кой колко ще е наясно с нещата и искам аз да съм предварително наясно.(по мои впечатления това е единственият начин на работа в България...:) )

По-важна за мен е къщата. Досега научих, че за нотариален акт трябва да отида при съдия и да имам:
1. “Свидетелство за наследничество”(издадено от кмета на с. Планиново – (той въобще няма представа какво се прави по тези въпроси)
2. План на имота, доколкото си спомням от “Технически отдел” в община Тополовград
3. Двама свидетели от селото

Изключително ще ви бъда благодарен за вниманието! Наистина!
Plamen.Kondev
Нов потребител

Мнениеот mushushu » 17 Мар 2007, 01:04

Здравейте, имам желание да помогна, но моля да си проверите информацията, която все пак ще отбележа тук. А именно: на времето не са раздавали нот.актове, но това не означава, че съответната земя и/или имот не е бил собственост на семейството ви. В общината би трябвало да пуснете заявление, което да уточни дали имотът представляващ земя и сгради не е общинска собственост; на същото гише към същата дирекция - но това го знае служителя, работещ там, можете да пуснете и заявление, което да отрази, че към съответния имот няма реституционни претенции. Ако преди това сте минали през нотариус - служителят ще отрази в заявлението ви, че документът ще ви е нужен за пред нотариус или за ОД "Земеделие и гори"-ако случаят е такъв. Ако пускате заявление, което да установи дали имотът е общинска собственост трябва да представите актуална скица, ще ви искат копие от скицата, а ако на нея има отбелязан нот.акт, ще ви искат и копие от него.
В случай че нямате скица - тя също се изготвя от общината, при положение, че нямате нот.акт, ще ви искат лична карта - не се притеснявайте от това, че вие не сте собственика - вие само пускате молбата или съответното заявление - служителите там би трябвало да си знаят работата. При починал собственик на скицата ще бъдат отбелязани наследниците. Може би за това положение ще ви искат и други документи.
По същия ред можете да получите скица по §4 - отнася се само за лозя.
Успех желая.
mushushu
Младши потребител

Благодаря

Мнениеот Plamen.Kondev » 19 Мар 2007, 14:43

Много Ви благодаря, наистина. Това е насочваща информация за мен. Явно е че ще се попътува до Тополовград, защото семейството ми живее В Сливен, а аз уча във Велико Търново, и вероятно процесът ще е бавен, но определено имам желание да реша въпроса, така че ще се заема. Благодаря още веднъж
Plamen.Kondev
Нов потребител

Назад към Имотни казуси