Здравейте
Занимава ме следната задача.
Семейството ми има имоти в с. Планиново Община Тополовград – къща с доста земя около нея и ниви – разпръснати в цялото землище на селото. Там живееше дядо, но той почина през 1997 г. и оттогава къщата пустее. Нямаме документи за собственост – имаме единствено констатации от комисии за това в какви граници са нашите ниви около селото. По принцип никой досега не се е замислял много за тези имоти, но аз реших да уредя документите.
Освен това скоро разбрах, че имоти, чиито собственици имат констативни протоколи от комисия и в десет годишен срок не си направят нотариален акт, минават в собственост на общината.!!! В последното не съм сигурен.
Въпросът ми е:
Тъй като искам да уредя нещата сам, можете ли да ми дадете съвет каква е процедурата и как трябва да стане всичко. Защото знам, че в община Тополовград не е сигурно кой колко ще е наясно с нещата и искам аз да съм предварително наясно.(по мои впечатления това е единственият начин на работа в България... )
По-важна за мен е къщата. Досега научих, че за нотариален акт трябва да отида при съдия и да имам:
1. “Свидетелство за наследничество”(издадено от кмета на с. Планиново – (той въобще няма представа какво се прави по тези въпроси)
2. План на имота, доколкото си спомням от “Технически отдел” в община Тополовград
3. Двама свидетели от селото
Изключително ще ви бъда благодарен за вниманието! Наистина!
- Дата и час: 11 Яну 2025, 02:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нямаме документи за собственост за селските ни имоти
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте, имам желание да помогна, но моля да си проверите информацията, която все пак ще отбележа тук. А именно: на времето не са раздавали нот.актове, но това не означава, че съответната земя и/или имот не е бил собственост на семейството ви. В общината би трябвало да пуснете заявление, което да уточни дали имотът представляващ земя и сгради не е общинска собственост; на същото гише към същата дирекция - но това го знае служителя, работещ там, можете да пуснете и заявление, което да отрази, че към съответния имот няма реституционни претенции. Ако преди това сте минали през нотариус - служителят ще отрази в заявлението ви, че документът ще ви е нужен за пред нотариус или за ОД "Земеделие и гори"-ако случаят е такъв. Ако пускате заявление, което да установи дали имотът е общинска собственост трябва да представите актуална скица, ще ви искат копие от скицата, а ако на нея има отбелязан нот.акт, ще ви искат и копие от него.
В случай че нямате скица - тя също се изготвя от общината, при положение, че нямате нот.акт, ще ви искат лична карта - не се притеснявайте от това, че вие не сте собственика - вие само пускате молбата или съответното заявление - служителите там би трябвало да си знаят работата. При починал собственик на скицата ще бъдат отбелязани наследниците. Може би за това положение ще ви искат и други документи.
По същия ред можете да получите скица по §4 - отнася се само за лозя.
Успех желая.
В случай че нямате скица - тя също се изготвя от общината, при положение, че нямате нот.акт, ще ви искат лична карта - не се притеснявайте от това, че вие не сте собственика - вие само пускате молбата или съответното заявление - служителите там би трябвало да си знаят работата. При починал собственик на скицата ще бъдат отбелязани наследниците. Може би за това положение ще ви искат и други документи.
По същия ред можете да получите скица по §4 - отнася се само за лозя.
Успех желая.
- mushushu
- Младши потребител
Благодаря
Много Ви благодаря, наистина. Това е насочваща информация за мен. Явно е че ще се попътува до Тополовград, защото семейството ми живее В Сливен, а аз уча във Велико Търново, и вероятно процесът ще е бавен, но определено имам желание да реша въпроса, така че ще се заема. Благодаря още веднъж
- Plamen.Kondev
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|