- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
спешно въпрос за продажба на наследствен имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
спешно въпрос за продажба на наследствен имот
При продажба на наследствена къща на бащата, който е починал трябва ли подпис и на съпругата му?
- margo123
- Младши потребител
По време на брака ли е придобит имота (къщата), с какви средства, колко е продължил брака...!?!
Принцип е, че колкото по-богата е фактологията на един казус (в това число и такъв, свързан със семейното и наследственото право), толкова по-правилен отговор ще получите!
Принципно погледнато, когато се отчуждава каквато и да било съсобствена вещ (била тя и недвижима) се изисква съгласието на всички собственици - в тази връзка ако преживелият съпруг е наследил починалия съпруг в съответните идеални части ще се изисква съгласието му за продажба на имота! Но, подчертавам още веднъж - това е твърде общо казано!
Принцип е, че колкото по-богата е фактологията на един казус (в това число и такъв, свързан със семейното и наследственото право), толкова по-правилен отговор ще получите!
Принципно погледнато, когато се отчуждава каквато и да било съсобствена вещ (била тя и недвижима) се изисква съгласието на всички собственици - в тази връзка ако преживелият съпруг е наследил починалия съпруг в съответните идеални части ще се изисква съгласието му за продажба на имота! Но, подчертавам още веднъж - това е твърде общо казано!
- arhikanzlera
- Младши потребител
Като се говори за починал собственик и неговата съпруга - на мен ми се струва 100% сигурно, че се иска нейният подпис - най-малкото защото го е наследила.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Като се говори за починал собственик и неговата съпруга - на мен ми се струва 100% сигурно, че се иска нейният подпис - най-малкото защото го е наследила.
Къщата е на дядо ми, чийто наследник е баща ми, който е починал. В момента я продаваме - трябва ли подпис и на майка ми ?
- margo123
- Младши потребител
Я дай по-подробно.
Ако дядо ти е починал преди баща ти - трябва.
Ако първо е починал баща ти, а после дядо ти - не.
А "наследствена къща на бащата, който е починал" аз го разбирам като "бащата притежавал къща, придобита по наследство". Сега вторият ти пост може и в друг смисъл да се разбира.
А "наследствена къща на бащата, който е починал" аз го разбирам като "бащата притежавал къща, придобита по наследство". Сега вторият ти пост може и в друг смисъл да се разбира.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Я дай по-подробно.
Дядо ми и баба ми са починали отдавна и къщата остава на леля ми и баща ми...леля ми е жива, но баща ми е починал. Сега трябва да се вади данъчна оценка и скица на имота , кой трябва да се подписва при сделката.
- margo123
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|