начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

наследява ли се дарението

Казуси за недвижими имоти

наследява ли се дарението

Мнениеот princessata » 13 Фев 2007, 14:46

здравейте на всички имам едно разногласие и ми е интересно вие какво ще кажете-възможно ли е когато един човек е надарен с недвижим имот,след смъртта му,неговата преживяла съпруга да има права върху имота,та нали той не е бил семейна имуществена общност
princessata
Нов потребител

Мнениеот Sarra » 13 Фев 2007, 14:50

Преживялата съпруга е наследник на починалия си съпруг.
Sarra
Потребител

Мнениеот Sarra » 13 Фев 2007, 14:52

Като наследник тя има право на наследство от цялото наследствено имущество, което включва и личната собственост на наследодателя.
Sarra
Потребител

Мнениеот ykovachev » 13 Фев 2007, 14:57

Разбира се, че се наследява. Този имот е част от имуществото на наследодателя. Вероятно неяснотата идва от смесването на института на съпружеската (не семейна) имуществена общност и наследяването. Ако имот е бил СИО, то при смъртта на единия съпруг СИО се прекратява, като преживелият съпруг придобива 1/2 идеална част от имота, но само поради факта, че СИО е особена съсобственост, която е бездялова, а при прекратяването й се трансформира в дялова. Останалата 1/2 идеална част се наследява в съответствие с правилата на Закона за наследството (или ако наследодателят е оставил валидно завещание - както е според завещанието). Има още нещо, което може да породи объркване - ако имотът е дарен от лице, което има други наследници със запазена част и тя е накърнена, може да се стигне до възстановяването й, което също може да се отрази на правата върху дарения имот. Но това е друга тема, при това доста обширна. Надявам се да съм внесъл малко яснота по въпроса.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси