начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Поява на тежести след предварителния договор

Казуси за недвижими имоти

Поява на тежести след предварителния договор

Мнениеот awers » 11 Фев 2007, 22:04

Купувам жилище с посредничеството на агенция за недвижими имоти. При сключването на предварителния договор в края на януари продавачът обясни, че изплаща (с редовни вноски) ипотечен кредит по него. Проверих - оказа се вярно. Няколко дни по-късно обаче от агенцията ме уведомиха за появила се тежест по имота - три дни преди предварителния договор продавачът го е заложил в заложна къща срещу 4500 лева. Кредиторът му е съгласен да си получи парите пряко от мен и да вдигне ипотеката. Още няколко дни по-късно обаче стана ясно още нещо - излезе запис на заповед с дата 2 февруари срещу продавача от втори негов кредитор. Засега не ми е известен текстът. Но така или иначе вече не горя от желание да купувам това жилище.

Въпросът ми към хората с опит от форума е: Какво да предприема в тази ситуация? Утре ангажирам адвокат, но бих бил благодарен и на странични мнения. Да съдя агенцията, че не си е свършила работата ли, въпреки че още на втория ден й платих 600 евро за услугата? Да си търся капарото от 3000 евро от продавача ли, понеже е укрил тежестите на имота?
awers
Нов потребител

Мнениеот warbaby » 12 Фев 2007, 18:56

От една страна агенцията си е свършила според мен работата (или поне е имала желанието), тъй като това че собственика е заложил апартамента в заложна къща не винаги се вписва в съда, за запис на заповед също не съм чул подобно нещо...т.е дори 5 подобни тежести да има в случая вероятността да излезе ипотеката в Службата по вписвания само е едно 99%.
А колкото съм запознат запис на заповед не става ли въпрос само за парични суми...т.е. жилището няма тежест като такава...
Моя съвет е да си вземете капарото докато е времето и евентуално комисонната на агенцията (развалянето на договора не е по ваша вина и това което те като агенция най - много биха могли да ви приспаднат и задържат са направените разходи за огледи)
warbaby
Младши потребител

Мнениеот awers » 12 Фев 2007, 20:13

Благодаря. Днес чувам, че продавачът търсел начин да си изчисти тежестите. Очертава се, че проблемът, и то не само за мен, е точно в липсата на 100% сигурност при проверката за тежести. Това дава широко поле за всякакви спекулации.
awers
Нов потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 12:50

съветвам Ви да бъдете малко по - внимателен и да си проучите нещата ако все пак решите да купите жилището...въпреки че при продажбата на един имот за собственик се смята човека който пръв е вписал сделката...т.е според мен това че е заложил жилището и това не е вписано в съответната Служба по вписвания и ако в момента в който вие изповядате сделката не е вписал този залог (т.е да излиза като тежест) вие си ставате собственик на имота...
warbaby
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 13 Фев 2007, 17:28

В службата по вписванията не може да излезе тежест, която не е вписана. Същевременно, след подписване на предварителния договор до прехвърлянето продавачът може да учреди тежести и вие или агенцията няма как да му попречите.
Вижте си текста на предварителния договор - ако е съставен кадърно, там трябва да има клауза за подобен случай.
За конкретния имот е най-добре да си вземете капарото обратно и да забравите за този апартамент - щом продавачът има няколко неплатени задължения, може да има и други.
Относно агенцията - също си прочетете договора внимателно, за да разберете с какво сте се съгласили и дали може да си искате комисионната обратно.
Успех.
tedi_2
Потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 15 Фев 2007, 20:54

В кой град се развива случая?
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот zoom » 16 Фев 2007, 14:20

Удостоверението за тежести да не е проста компютърна справка? Защото е малко вероятно да не излязат тежести. Записът на заповед не е проблем, ако не е започнато изпълнително производство. Недвижим имот не може да се залага, а се възбранява или ипотекира.
Агенцията НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА ОЧЕВИДНО. Най добре излезте сух от тоя батак - развалете договора и натиснете агенцията да ви върне част от парите поне. Не се захващайте с колеги без опит в тази сфера.
Успех.
zoom
Потребител

Мнениеот awers » 16 Фев 2007, 16:24

2 minkogeorgiev:Сюжетът е в ход в един от областните градове.

Проблемите с агенцията са два:
1. В несъвършения типов договор е отметнато, че апартаментът има тежести (това е известният ми към момента на подписването на предварителния договор безпроблемен ипотечен банков кредит). Но криейки се зад тази отметка за тежести, продавачът извади няколко дни по-късно други две премълчани в момента на подписването тежести. Впоследствие отказа да преподпишем новите обстоятелства. Това си е чиста проба мошеничество - явно схемата им е такава на тия майстори, но за нея ще си говорим по-нататък в съда и малко по-шумно - в пресата.

2. С агенцията нямаме подписан договор. Титулярката й попълни собственоръчно договора между мен и продавача. На другия ден, когато още не беше ме сюрпризирала, че продавачът де факто няма апартемент за продаване, си поиска комисионата от 600 евро. "Нали няма нужда от разписка - има свидетели", небрежно подхвърли тя при получаването на сумата. Това стана в присъствието на две нейни колежки от друга агенция, представляващи продавача.

Да се смее ли човек, да плаче ли! Бедната България. Но и аз съм си виновен, мислейки, че работя с цивилизовани хора.

В понеделник трябва да изповядваме сделката пред нотариус. Най вероятно ще се опитат да ме изкарат виновен, че не искам да купя апартамента, който продавачът реално не притежава, и ще бягат с капарото и комисионата. Да видим обаче къде ще избягат.
awers
Нов потребител

Мнениеот ARlet » 16 Фев 2007, 22:42

Заведете иск за непозволено увреждане по чл.45 ЗЗД във връзка с чл.12 ЗЗД.Както обяснявате случая ,сигурно е ,че ще спечелите делото.
ARlet
Младши потребител

Мнениеот awers » 17 Фев 2007, 17:49

Благодаря, съветът Ви идва съвсем навреме. Ще се възползвам от него.
awers
Нов потребител

Назад към Имотни казуси