Здравейте колеги,
искам да помогна на близко семейство, а не мога да намеря разрешение на проблема им и ви моля за съвет. Близките ми от 5 години са собственици на жилище получено като обезщетение от общината, от 3 години се отопляват с дърва /печка с водна риза/. Съседите им са си включили ширма в комина, а не в отдушника и твърдят, че имат пушек в кухнята и започнаха акция да ги накарат да си махнат печката. Когато си включат ширма печката започва да връща пушека и цялата къща на моите близки се пълни с дим. Запушваха им комина няколко пъти. По жалба на съседката е идвала комисия от общината, която констатирала, че комина не е правилно изграден и за това се получава този проблем. Писани са жалби и до полицията, но от там твърдят, че това е частен спор и не могат да се намесят. Знаете, че според ЗС, комина е обща част и може да се ползва от всички собственици, но според съседката, трябва да се използва само от нея, защото ширма и кухнята и били много скъпи и не иска да прави промени, а просто близките ми трябвало да си купят климатик.
Какво според вас може да се предприеме в случая, ако започнат да се съдят, ще мине повече от една зима докато се намери някакво разрешение, а не могат хората да стоят на студено и в постоянно напрежение кога къщата им ще се напълни пак с пушек.
Надявам се точно да съм представила ситуацията.
Весели празници
- Дата и час: 10 Яну 2025, 23:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем със съседи
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Поискайте да бъде извършена проверка от съответната дирекция за "Пожарна безопасност". По принцип е недопустимо включването на механични вентилационни съоръжения в димоотводите, особенно ако при работа пречат на нормалното отвеждане на отработените емисии при отопление (създават тъй наречената "въздушна преграда"). При констатиране на неправилно включване ще последва предписание за отстраняване.
- hebigatsu
- Активен потребител
Какво "направи" пожарната в случая? - служител констатира неправомерното използване на комина от съседката и изготви предупредителен протокол и на ДВЕТЕ страни. По нататък не можели нищо да направят, защото не били "пъдари", няма наложени административни санкции, няма предписание това да престане. Комина вече е постоянно запушен, както и отдушника и сега хората живеят на студено докато общината, полицията и пожарната си измиват ръцете и взаимно си прехвърлят отговорността. Близките ми не искат да прибягват към саморазправа, а искат всичко да се разреши по законоустановения ред, който явно в нашата държава липсва. Вече получават заплахи по телефона /колкото и нелепо да ви прозвучи това за проблем с комин/, че ако искат да са живи и здрави трябва да си махнат печката, причакват ги някакви "бабаитчета" пред входа.
Отново търся помощ-съвет от вас, какво да се предприеме от тук нататък за да спре това безумие? Каква в същност е превантивната роля на органите на МВР, след като пожарната щели да се намесят ако стане пожар, а полицията ако се сбият съседите......? И как тези хора могат да защитят правата си?
Отново търся помощ-съвет от вас, какво да се предприеме от тук нататък за да спре това безумие? Каква в същност е превантивната роля на органите на МВР, след като пожарната щели да се намесят ако стане пожар, а полицията ако се сбият съседите......? И как тези хора могат да защитят правата си?
- hipatia
- Младши потребител
Какъв точно протокол за предупеждение е съставен от служителят на ПБЗН ?
Доколкото мога да прочета в ЗМВР: чл. 104, ал.1, т.3 органите на ПБЗН издават РАЗПОРЕЖДАНИЯ за изпълнение на правилата за противопожарна безопасност.
Тоест, ако ширма на съседите е включен в комина в противоречие с тези правила, следва да им бъде отправено разпореждане да го махнат или по друг начин ( ако има такъв) да осигурят пожарната безопасност. Предписаното в това разпореждане е задължително.
Ако съседите откажат да го изпълнят доброволно в определения в разпореждането срок, следва от ПБЗН да им наложат глоба в размер от 200 до 500лв. на основание чл. 273 ЗМВР за неизпълнението на разпореждането.
Отделно, в този случй, разпореждането подлежи на принудително изпълнение.
Ще помоля някой, който е запознат с новия АПК да коментира възможностите за принудително изпълнение на разпореждането.
Доколкото мога да прочета в ЗМВР: чл. 104, ал.1, т.3 органите на ПБЗН издават РАЗПОРЕЖДАНИЯ за изпълнение на правилата за противопожарна безопасност.
Тоест, ако ширма на съседите е включен в комина в противоречие с тези правила, следва да им бъде отправено разпореждане да го махнат или по друг начин ( ако има такъв) да осигурят пожарната безопасност. Предписаното в това разпореждане е задължително.
Ако съседите откажат да го изпълнят доброволно в определения в разпореждането срок, следва от ПБЗН да им наложат глоба в размер от 200 до 500лв. на основание чл. 273 ЗМВР за неизпълнението на разпореждането.
Отделно, в този случй, разпореждането подлежи на принудително изпълнение.
Ще помоля някой, който е запознат с новия АПК да коментира възможностите за принудително изпълнение на разпореждането.
- kursant_amvr
- Потребител
Довечера ще мога да прочета предупредителния протокол на моите познати, но това което ми казаха по телефона е, че се предупреждават и двете страни да използват отдушника и коминното тяло по предназначение.
Аз също като kursant_amvr си мислех, че ще се издаде разпореждане и ще се наложи административно наказание, друг е въпроса дали това ще "респектира" съседите и всичко ще приключи.
Аз също като kursant_amvr си мислех, че ще се издаде разпореждане и ще се наложи административно наказание, друг е въпроса дали това ще "респектира" съседите и всичко ще приключи.
- hipatia
- Младши потребител
hipatia написа:... друг е въпроса дали това ще "респектира" съседите и всичко ще приключи.
Въпросът не е до респектиране. Разпореждането не е "пожелание" от страна на държавния орган, а императив, който е скрепен с възможност за ПРИНУДИТЕЛНО изпълнение, чрез държавна принуда, против волята на лицето.
За съжаление какъв е текущият ред за подобно принудително изпълнение, аз не мога да ви кажа. Работата е там, че до неотдавна принудителното изпълнение се уреждаше от ЗАП, а от скоро от новия АПК, с който още не съм се запознал. Защо не потърсите помощ при адвокат ?
Но преди всичко трябва да отбележим, че за да говорим за подобни разпореждания, включването на ширм в комина трябва да противоречи на конкретни, нормативно установени противопожарни изисквания. В противен случай въпросът е извън компетенцията на ПБЗН.
Остава да се съдите по гражданско-правен път, но тук не съм компетентен да ви дам съвет.
- kursant_amvr
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|