начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Трябва да се извърши деактуване на имот държавна собственост

Казуси за недвижими имоти

Трябва да се извърши деактуване на имот държавна собственост

Мнениеот annna » 14 Дек 2006, 11:27

Здравейте юристи , имам въпрос , който сигурно ще ви се стори елементарен, но за мен е доста сложен.

Трябва да се извърши деактуване на имот. Имота е бил държавна собственост , като след това фирмата става частна. Имаме амортизационен план от годината на преватизацията. там се вижда че имота е на фирмата. Въпросът ми е може ли въз основа на този документ да се извърши деактуване? Питала съм няколко юристи и получих няколко отговора? Ако някой може да пмогне ще съм много благодарна.
annna
Нов потребител

Мнениеот annna » 14 Дек 2006, 11:28

забравих да посоча , че притежаваме и акт за държавна собственост, ако ще е от полза
annna
Нов потребител

Мнениеот rosanko » 21 Дек 2006, 19:23

Питам само за уточнение - имотът е бил държавна собственост и е бил включен в капитала на търговско дружество, което в последствие е приватизирано? Ако е така в договора за приватизационна продажба този имот не е ли включен? чл.78 от Закона за държавната собственост:
Чл. 78. (1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имоти, неправилно актувани като държавна собственост, както и имоти, основанието за актуване на които е отпаднало, се отписват от актовите книги със заповед на областния управител и се предават на собственика. Промяната на собствеността подлежи на вписване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Отписването на имоти - публична държавна собственост, и на имоти, които са свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна или със сигурността и отбраната на страната, се извършва със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството след вземане мнението на съответното ведомство, което управлява имота.
(3) Отписването на имоти - собственост на българската държава извън страната, се извършва със заповед на министъра на финансите по предложение на министъра на външните работи.
Необходимо е да подадете молба до съответния областен управител по местонахождението на имота, като посочите, че основанието за актуване на имота е отпаднало. В подкепа на това приложете доказателства-документи, удостоверяващи Вашата собственост /извлечения от счетоводни книги и др/. Мисля, че е налице възможност от отписване на имота от актовите книги за държавна собственсост, а ако не се получи-спор за материално право.
rosanko
Нов потребител

Назад към Имотни казуси