- Дата и час: 10 Яну 2025, 19:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въпрос за земеделска земя
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
въпрос за земеделска земя
здравейте. имам въпрос относно земеделска земя. само да ви кажа че всичко е много объркано. земеделската земя е в добрич. 3 години сме я давали за обработване на земеделска кооперация там срещу рента. на 2-та година собственика на кооперацията си е преместил "офиса" на друго място и ни беше казано есдтествено че никой не го знае къде е и т.н. някак го открих след дълго търсене. на следващата година се оказа че той е отдал без наше знание земята за обработка на жена също собственик на друга кооперация. нея обаче по трудно я открих при което тя ми каза че не обработва тя земята.и така миналата година нямам информация тази земя дали се е обработвала от някой.и двамата твърдят че не я обработват. моля ви кажете ми какво да правя. притеснява ме и друго. чувала съм че при непотърсен имот той може да се обяви от друг човек който го ползва за непотърсен или изоставен не зная как е точно и той да придобие владение над него и да си изкара нотариален акт за него. това важи ли и за земята и може ли да го направят?
- star_1
- Нов потребител
Тръгвам отзад напред. За земеделската земя е неприложим способа на добросъвестното владеене, т.е. не може да се придобива зем.земя на основание давностно владение. Тук тревоги не можете да имате. И какво значи, че не сте си я потърсили??? Нали, когато сте я отдали първоначално под наем преди три години, сте били собственик на земята по силата на нот.акт, или договор за делба, или документ за въвод от Поземлена комисия??? Собственика на земята е безспорен - Вие.
Какво ще правите обаче от тук нататък, е друг въпрос. Щом разполагате с писмен договор - търсете си правата по него. Договора за аренда ли е или за отдаване под наем? Това е също от значение. Какъв е срока на договора? Каква е уговорената наемна цена или арендна вноска(натурална, парична рента)? Получили ли сте я, ще претендирате ли заплащатането й?
Щом никой няма претенции за обработката и експлоатацията на тази земя - тогава се разпореждайте с нея както намерите за добре. Ако не е изтекъл срока на сключения първоначален договор(доколкото разбирам няма подписани последващи договори), следва да известите писмено арендатора(наемателя), че прекратявате отношенията си с него. Ако договора е бил срочен и срока е изтекъл, а Вие не сте се противопоставили, той автоматично се трансформира в договор за неопределен срок и също трябва да известите арендатора(наемателя), че го прекратявате.
Какво ще правите обаче от тук нататък, е друг въпрос. Щом разполагате с писмен договор - търсете си правата по него. Договора за аренда ли е или за отдаване под наем? Това е също от значение. Какъв е срока на договора? Каква е уговорената наемна цена или арендна вноска(натурална, парична рента)? Получили ли сте я, ще претендирате ли заплащатането й?
Щом никой няма претенции за обработката и експлоатацията на тази земя - тогава се разпореждайте с нея както намерите за добре. Ако не е изтекъл срока на сключения първоначален договор(доколкото разбирам няма подписани последващи договори), следва да известите писмено арендатора(наемателя), че прекратявате отношенията си с него. Ако договора е бил срочен и срока е изтекъл, а Вие не сте се противопоставили, той автоматично се трансформира в договор за неопределен срок и също трябва да известите арендатора(наемателя), че го прекратявате.
- paloma60
- Младши потребител
благодаря за отговора. няма сключен последващ договор. последния не е подновяван.това за автоматичното подновяване не го знаех. в този случай мога ли да изисквам от този човек рента за тази година ако автоматично се подновява договора. случая е такъв че аз не зная в момента дали той обработва тази земя или не, не иска да подписваме друг договор а аз имам съмнения че я обработва.
- star_1
- Нов потребител
Дайте ми повече подробности!!!!! В предходния си отговор Ви зададох доста въпроси - какво сте подписали? какъв договор? какъв срок? на какво основание сте собственик?
- paloma60
- Младши потребител
Прощавай, да ме "светнеш" защо не тече придобивна давност за земеделска земя. Не съм сресрешнал това изключение
- n_ikito
- Активен потребител
Това ми е известно от многострадалната практика. В последните 2-3 години стана направо бум във вилните и крайградските зони, във връзка с придобиване на собствеността. Можеш да си представиш какво значи да си броил пари на някого преди 30 години, да си обработвал едно място в продължение на 30 години, да си построил вила на 2-3 ката и накрая да те класифицират като "ползвател". Там бяха първите откази за собственост по давностно владение. Примерите за "същинска земеделска земя" пък са неизброими.
Аз си обяснявам по някакъв начин нещата, за себе си, разбира се. Защото това което ми отказаха преди три години, приех като факт и не съм го поставяла на собственото си внимание повече. Та мисля, че причината е следната: Все още (до 31.12.2006г) можеш да претендираш за собственост върху зем.земя по съдебен ред, чл.11, ал.2 от ПСПЗЗ, ако собствеността не е претендирана по административен ред. Недопустимо би било някой да придобие собственост по давност, преди да е изтекъл законния срок за съдебно възстановяване на собствеността. Примерно аз се снабдя с нот.акт по давност, а ти след шест месеца се снабдиш с нот.акт по силата на съдебното възстановяване. Представяш си масовостта на явлението и какво следва. Извини ме, но нямам повече време, утре може да продължим.
Аз си обяснявам по някакъв начин нещата, за себе си, разбира се. Защото това което ми отказаха преди три години, приех като факт и не съм го поставяла на собственото си внимание повече. Та мисля, че причината е следната: Все още (до 31.12.2006г) можеш да претендираш за собственост върху зем.земя по съдебен ред, чл.11, ал.2 от ПСПЗЗ, ако собствеността не е претендирана по административен ред. Недопустимо би било някой да придобие собственост по давност, преди да е изтекъл законния срок за съдебно възстановяване на собствеността. Примерно аз се снабдя с нот.акт по давност, а ти след шест месеца се снабдиш с нот.акт по силата на съдебното възстановяване. Представяш си масовостта на явлението и какво следва. Извини ме, но нямам повече време, утре може да продължим.
- paloma60
- Младши потребител
Няма проблем да се придобие зем.земя по давност,ако е била заявена,възстановена и има скица с номер от плана на поземлената комисия.Не може да се придобие зем.земя която не е била заявена за възстановяване,независимо,че собственика я ползва,не е била одържавявана и си има нот.акт от преди комунистическо време.Тази информация ми беше дадена от юрист при омбудсмана Г.Ганев,защото имаме такива имоти,но ни беше отказан нот.акт по давност от ОСЗГ,независимо ,че в чл.483 от ГПК не се уточнява дали имотите са в регулация или извън регулация.Забранили са на поземлените комисии да издават такива нот.актова,защото собственика може да си го вземе по давност, а не по възстановяване от ОСЗГ.Придобиването по давност от ОСЗГ,може да стане само ,както вече писах, че имота е въстановен от тях и има скица за него,ако не е бил заявен и възстановен,не издават скица,която е необходима за идаване на дан.оценка и нот.акт.
- scila
- Младши потребител
paloma60 написа:Дайте ми повече подробности!!!!! В предходния си отговор Ви зададох доста въпроси - какво сте подписали? какъв договор? какъв срок? на какво основание сте собственик?
земята беше собственост на баща ми който почина тази година. беше сключен договор за обработка на земята за 1 земеделска година срещу заплащане на определена сума и количество продукция. в момента сме 3-ма наследници. нов договор няма сключен за последната земеделска година. в същото време арендатора е единствения който в момента обработва земите в района където е нашия парцел.
- star_1
- Нов потребител
Миличък, аз бях до тук!!!
Договор за обработка на земя няма!!! Питаш, а не подаваш точни данни!!!
Проблема ти има разрешение, не е страшен, такива ситуации, като твоята, са масови. Успех!!!
Договор за обработка на земя няма!!! Питаш, а не подаваш точни данни!!!
Проблема ти има разрешение, не е страшен, такива ситуации, като твоята, са масови. Успех!!!
- paloma60
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|