Случая е следния: баба ми има някаква земеделска земя.Иска да я прехвърли на мен и двете ми сестри. Може ли да ми дадете съвет кой е най-добрия и евтин откъм разноски начин да го направи: с дарение, прехвърляне, продажба/фиктивна/,завещание или ако има някакъв друг вариант за който не се сещам ...
И още : тъй като живея в общинско жилище може ли, когато получа на мое име подобна земя да ме лишат от жилището, въпреки, че нито мога да я продам, нито мога да живея на тази земя.
- Дата и час: 25 Яну 2025, 17:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нуждая се от съвет
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Най-добре е с дарение тъй като става въпрос за роднини по права линия и нотариалната такса ще е най-ниска.Не пишете на какво основание са Ви настанили в жилището, но най-вероятно е защото намяте друго такова , не защото нямате никаква друга собственост.Затова няма да Ви изгонят от там ако се сдобиете със земеделска земя
- georgi07
- Потребител
Да, настаниха ни с дъщеря ми след 5 години чакане.А таксите като процент от цената на земята ли се определят ?
- ianica
- Младши потребител
Ако трябва да сме точни - най-евтино е със саморъчно завещание, което баба Ви трябва да напише сама/ръкописно/ и да пази в дома си или още по-добре - да го даде на Вас. Това не струва нищо.
Що се отнася до таксите по дарението - те също не са високи предвид обстоятелството, че се касае за земеделски земи, но освен нотариалните такси, ще имате още и такива за снабдяване със скици, най-вероятно и за удостоверение за наследници, за изготвяне на нотариален акт - и въобще доста ходене по различни учреждения.
Що се отнася до таксите по дарението - те също не са високи предвид обстоятелството, че се касае за земеделски земи, но освен нотариалните такси, ще имате още и такива за снабдяване със скици, най-вероятно и за удостоверение за наследници, за изготвяне на нотариален акт - и въобще доста ходене по различни учреждения.
- emily_79
- Младши потребител
Благодаря за отговорите, а можете ли да ми кажете къде мога да прочета повече по темата, тъй като не съм юрист, а ми се иска преди да ангажирам адвокат да се запозная за какво става въпрос и най-вече да си направя /поне грубо / сметките.
- ianica
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|