начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Нуждая се от съвет

Казуси за недвижими имоти

Нуждая се от съвет

Мнениеот ianica » 06 Ное 2006, 16:41

Случая е следния: баба ми има някаква земеделска земя.Иска да я прехвърли на мен и двете ми сестри. Може ли да ми дадете съвет кой е най-добрия и евтин откъм разноски начин да го направи: с дарение, прехвърляне, продажба/фиктивна/,завещание или ако има някакъв друг вариант за който не се сещам ...
И още : тъй като живея в общинско жилище може ли, когато получа на мое име подобна земя да ме лишат от жилището, въпреки, че нито мога да я продам, нито мога да живея на тази земя.
ianica
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 06 Ное 2006, 17:04

Най-добре е с дарение тъй като става въпрос за роднини по права линия и нотариалната такса ще е най-ниска.Не пишете на какво основание са Ви настанили в жилището, но най-вероятно е защото намяте друго такова , не защото нямате никаква друга собственост.Затова няма да Ви изгонят от там ако се сдобиете със земеделска земя
georgi07
Потребител

Мнениеот ianica » 06 Ное 2006, 17:53

Да, настаниха ни с дъщеря ми след 5 години чакане.А таксите като процент от цената на земята ли се определят ?
ianica
Младши потребител

Мнениеот emily_79 » 06 Ное 2006, 22:52

Ако трябва да сме точни - най-евтино е със саморъчно завещание, което баба Ви трябва да напише сама/ръкописно/ и да пази в дома си или още по-добре - да го даде на Вас. Това не струва нищо.
Що се отнася до таксите по дарението - те също не са високи предвид обстоятелството, че се касае за земеделски земи, но освен нотариалните такси, ще имате още и такива за снабдяване със скици, най-вероятно и за удостоверение за наследници, за изготвяне на нотариален акт - и въобще доста ходене по различни учреждения.
emily_79
Младши потребител

Мнениеот ianica » 07 Ное 2006, 10:42

Благодаря за отговорите, а можете ли да ми кажете къде мога да прочета повече по темата, тъй като не съм юрист, а ми се иска преди да ангажирам адвокат да се запозная за какво става въпрос и най-вече да си направя /поне грубо / сметките.
ianica
Младши потребител

Назад към Имотни казуси