начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Сигурна защита ли е това или параноя?

Казуси за недвижими имоти

Сигурна защита ли е това или параноя?

Мнениеот pesimist » 01 Ное 2006, 17:18

Здравейте. Не сьм юрист. От сайта на lex.bg и форума разбирам, че няма проблем да ипотекирам мой недвижим имот в полза на ЕТ на много близьк роднина. Идеята е сьздаване на тежест, с цел допьлнителна защита на имота за периода докато се отдава под наем /5 г./. Има ли смисъл, ипотекирането ще оправдае ли тази цел, или и това не достатьчно сигурно. Или страдам от параноя? Трябва ли да ангажирам адвокат или нотариус сам може да оформи ипотеката?
И последно - трето, злонамерено лице, може ли да свали ипотеката, без ипотекарният кредитор и ипотекарният дльжник да разберат за това.
Благодаря.
pesimist
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Ное 2006, 17:28

Лично за мен е излишна параноя, разноски /не малки/ и утежняване на състоянието ви, при разваляне на отношенията ви с ипотекарния кредитор.
n_ikito
Активен потребител

Re: Сигурна защита ли е това или параноя?

Мнениеот dolly » 01 Ное 2006, 17:40

pesimist написа:Здравейте. Не сьм юрист. От сайта на lex.bg и форума разбирам, че няма проблем да ипотекирам мой недвижим имот в полза на ЕТ на много близьк роднина. Идеята е сьздаване на тежест, с цел допьлнителна защита на имота за периода докато се отдава под наем /5 г./. Има ли смисъл, ипотекирането ще оправдае ли тази цел, или и това не достатьчно сигурно. Или страдам от параноя? Трябва ли да ангажирам адвокат или нотариус сам може да оформи ипотеката?
И последно - трето, злонамерено лице, може ли да свали ипотеката, без ипотекарният кредитор и ипотекарният дльжник да разберат за това.
Благодаря.

Идеята не е създаване на допълнителна защита на имота, а.....гарантиране от Ваша страна цгрез имота Ви изпълнение на задължение от вашия близък роднина (Длъжник) към определен Кредитор (в най-често срещнаия на практика случаи Банка и изпълнение на задължение по отпуснат кредит)....което сте рече , че ако Вашият толкова близък роднина забави дори едно плащане (пропусне падежа) ( теоретично - и ако не изпълни точно) Кредиторат има право да удолетвори вземането си чрез Вашия ипотекиран имот, като го изнесе на публична продан....Не може да си спасите имота , ако Кредиторат в чиято полза е учр. ипотеката , не отстъпи от това свое решение и не се съгласи да приеме закъсняло или неточно изпълнение, изпълнение от друг (от Вас например), или Вие изкупите обратно имота си при Публичната продан (тоест да го платите втори път) и т. нат. ТОВА Е- НАЙ-НАКРАТКО КАЗАНО..... Нотарюсат може сам да изготви ипотечия договор,преди да го впише, но дали Вие сте можете сам да разберете съдържанието му.? Не Ви агитирам, но макар да ипотекирате заради ВИСОКО ДОВЕРИЕ, все пак ипотекирате НЕДВИЖИМ ИМОТ, така че ако не искате за нищо да се разделите с него, помислете си добре още веднъж доколко можете да вярвате на своя близък и си наамете адвокат за подписване на ипотеката. Сваляне на ипотека от трето недобросъвестно лице - такова животно в правото не съществува!!!!!И ми е трудно да разбера за какви Ваши опасения иде реч.
dolly
Младши потребител

До dolly

Мнениеот pesimist » 01 Ное 2006, 18:42

Да поясня : ЕТ ще е ипот. кредитор, аз ще съм ипотек. дльжник. Няма никакви други участници в ипотеката. Пример : ипотека за 5000 лв, срок 5г. Всичко между нас е фиктивно, аз пиша бележка за взети 5000 лв., той ми дава бележка че съм му вьрнал сумата, всички документи по ипотеката ще се сьхраняват при мен. Регистрирайки ипотеката в Сл. по вписванията се надявам да предотвратя злоумишлени действия от трети лица докато имота се ползва от наематели. Това е.
pesimist
Нов потребител

Мнениеот shine » 02 Ное 2006, 12:03

чакай, чакай - нещо на разбрах - наем, заем, какво точно искаш да направиш и ако ще има бележки, че сумата е върната, то тогава какво ще е юридическото основание да стои вписаната върху твоя имот ипотека - още повече, че това е тежест върху твоя имот - нали се сещаш? Пък и за да бъде заличена ипотеката е необходимо единствено съгласиено на ипотекарния кредитор, а ако има бележка, че всичко е пито - платено, то той няма да има правното основание да се ползва от вписаната в негова полза ипотека. И поддържам изцяло мнението на n_ikito, че това може да си е сериозен разход, защото таксите зависят от материалния интерес
shine
Младши потребител

Мнениеот pesimist » 02 Ное 2006, 15:36

Консултирах се с нотариус. Няма проблем за правене на фиктивна ипотека. Истинският вьпрос е - може ли с даден ипотекиран имот, който е вписан в Службата по вписванията, да се извършват сделки зад гьрба на собственика и сьответния ипотекарен кредитор / в случай например на дълго отсьствие от страната /. Останах с впечатлението, че може.
pesimist
Нов потребител

Мнениеот neregistrirana » 02 Ное 2006, 15:49

Въпросът не е ли дали няма опасност наемателите да изфабрикуват пълномощно и с него да продадат имота от името на Песимиста?
neregistrirana
Потребител

Мнениеот pesimist » 02 Ное 2006, 17:03

Нотариално заверен договор за наем не осигурява никаква защита, просто доказва, че договарящите се лица са тези, които са вписани в договора за наем.
Данъците са отделна тема, това е въпрос на лично решение и отговорност. Там не зависиш по никакъв начин от трети лица.
До neregistrirana : дори и аз, непросветеният в юридическите тайнства разбрах, че с три имена и ЕГН на дадено лице, можеш да получиш от Сл. по вписванията копие от Акта му за собственост на съответния имот, и то за жълти стотинки. А там където аз съм компетентен, няма никакъв проблем да се изфабрикува всичко необходимо.
Основния ми въпрос е следния: Ипотеката върху имот спирачка ли е за злоупотреба с имота? Аз лично, започвам да мисля, че не е.
pesimist
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Ное 2006, 19:03

Човече много си упорит.
1. Ипотеката не е никаква пречка за разпореждане с имота.
2. Тя дава ред, за предпочитателно удоволетворяване на кредитора ти, точно от този имот
3. Щом мислиш че с фалшиво пълномощно ще ти продадат имота, то по същата логика могат да заличат ипотеката :lol:
4. Наемателя на вещ не владее, тои е държател който владее за другиго.т.е. не може да придобие по давност, освен с измама
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Ное 2006, 19:07

но, ако толкова искаш да правиш акробатика, помисли и за варианта.
1. Задължаваш се със запис на заповед към авера ти
2. Той ти я предявява и си изкарва изпълнителен лист
3. образува изпълнително дело и вписва възбрана
4. след това забравя за изпълнителното дело
:D
Мисля, че разноските ще са по-малки и възбраната от СИС по-трудно ще се заличи с престъпление. /не мога да повярвам какво пиша/
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот pesimist » 02 Ное 2006, 20:14

Благодаря на всички отделили време за коментар. Считам темата за закрита.
pesimist
Нов потребител

Назад към Имотни казуси