начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

последващ съпруг 9а ЗН

Казуси за недвижими имоти

последващ съпруг 9а ЗН

Мнениеот aia » 01 Ное 2006, 14:37

Здравейте колеги,
Чл.9а ЗН и Тълкувателно решение № 1 от 04.11.1998 г. по тълк. гр. д. № 1/98 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
изясняват кой е последващ съпруг и кои наследяват. Интересува ме вашето мнение в следната конкретна хипотеза.
Наследодател "А" - починал , оставил съруга (последваща) "Б" и едно общо дете "В". Съпругата от своя страна е починала преди възстановяването на имотите и е оставила освен общото с наследодателя дете "В" още едно дете от неин първи брак - "С"
Според Тълкувателното решение " чл. 9а ЗН ще намери приложение при следните кумулативни предпоставки: 1. Гражданският брак да е сключен след одържавяването на имотите или включването им в ТКЗС и други селскостопански организации. 2. Съпругът да е преживял съпруга-собственик. 3. От брака да няма родени или осиновени деца. 4. Последващият съпруг да е починал преди възстановяването на собствеността. "
Въпросът ми е :
В случая има родени деца. Това означава ли, че чл.9а не се прилага и частта на последващия съпруг ще бъде наследена от всички негови наследници , в това число детето му от първия брак или наследници на полагащата му се ид.ч. от конкретните имоти ще бъдат само общите му деца с починалия наследодател.
aia
Младши потребител

Мнениеот portokal » 01 Ное 2006, 15:35

Според мен детето С също наследява от майка си дял от имотите на втория и съпруг. Казано е в чл. 9а, че наследниците на последващ съпруг не наследяват, когато еди-какво си; не е казано, че когато не е еди-какво си, наследяват само онези наследници на последващия съпруг, които в същото време са наследници и на "главния" наследодател.
Т.е. за вашия случай би трябвало да си важат общите правила.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Имотни казуси