начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

оспорване на дарение

Казуси за недвижими имоти

оспорване на дарение

Мнениеот jgv » 30 Окт 2006, 19:50

Здравейте,
въпросът ми е следния :Преди 20 години родителите ми дариха имот.Те починаха преди 7 г.баща ми и преди 2 г. маика ми.Възможно ли е сестра ми да оспори дарението и има ли някъкви срокове за това.
jgv
Нов потребител

Мнениеот dolly » 30 Окт 2006, 20:49

По принцип може- ако е лишена , тоест накърнено е чрез дарението правото и на запазена част от наследството и за същата след като е поискала възстановяване и се възстановява. Тя може да иска отмяна на дарението чрез иск , за които обаче тече общия по закона за налседството пет годишен срок от откриването му. Искат мисля няма пречка да се съединява с иска за възстановяване на запазената част от наследството. Щом майка Ви е починала преди две години- от гледна точка на срока е възможно да иска отмяна, но не съм наясно дали е накърнена запазената и част от наследството.
dolly
Младши потребител

Мнениеот jgv » 31 Окт 2006, 21:17

След смъртта на родителите ми подписахме договор за доброволна делба на наследствените имоти ,като аз получих по-малка част за да компенсирам сестра ми. Гледах данъчната оценка на дарения ми имот и новия имот да са равностойни на имота на сестра ми.Мисълта ми е може ли след като сме подписали договора ,а дарения имот не фигурира в него това дарение да се оспори.
jgv
Нов потребител

Назад към Имотни казуси