начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Пръстта от изкопа на нов строеж, стоварена в чужд имот

Казуси за недвижими имоти

Пръстта от изкопа на нов строеж, стоварена в чужд имот

Мнениеот ocean » 26 Окт 2006, 17:35

Моля, дайте ми някаква идея.....
Току-що ми се обади моя много близка. Имат незастроено място на околовръстното-близо до Камбаните. Наколо се строи в несвяст-строежи и строежчета на знайни и незнайни фирми.
Преди месец са ходили да си нагледат имота-всичко е било наред. Днес са ходили там-имотът е заринат с огромни купчини пръст. Очевидно някой/някои от строителите в района на се хаби да си извозва пръстта на определено за целта място, а е решил, че е много по-лесно да я метне наблизо. Имотът е заприличал на пловдивско тепе. :shock:
Не е ясно кой е струпал пръстта там.... Съмнявам се, че ще успеят да разберат.
Обадиха ми се да ми поискат съвет какво да правят, а аз идея нямам...
Сигурно има някакъв нормативен акт, който урежда въпроса с изкопните работи, за местата за извозване на пръстта...., но аз съм безкрайно далече от тази материя. Може би органите по контрола върху строителството имат някакви правомощия? :roll:
Дайте ми някаква идея-как да защитят правата си? Сега ще почна да пускам търсачки напосоки, но ако ми дадете някакъв ориентир-накъде да гледам и какво да търся-ще ми бъде много полезно.
Ако пък имате и по-конкретни неща за споделяне-ще съм безкрайно благодарна.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот friend28 » 03 Мар 2007, 21:28

Отговорът е ЗУО / Закон за управление на отпадъците /. Ние съставихме такава жалба м.г. срещу тонове скална маса, струпана при това не в нашия имот, а на държавна територия / крайбрежни скали /, и съсипваща гледката към морето. Изпратихме я едновременно до РИОСВ, МОСВ, РДНСК, ДНСК, Общината. Според ЗУО, ако не се разбере кой е струпал строителните отпадъци, общината е длъжна да ги изнесе за нейна сметка. До 2 месеца разкараха отпадъците, които според мен бяха струпани с очевидна цел. По-късно ми просветна, че това се случи защото на всичко отгоре скалите са и ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ - макар че съвсем отскоро започнаха да го изписват върху скиците на ОСЗГ, преди компютърът си траеше. Бих ви пратил текста на жалбата, ако ви интересува още. Пишете на адрес friend28@abv.bg
friend28
Потребител

Мнениеот marter » 05 Мар 2007, 09:38

Според чл. 3 от ЗУО "Класификацията на отпадъците по видове и свойства се определя с наредба от министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването." Има такава наредба и в нея е посочено, че земните маси са отпадък. Но в чл. 5. (1) от ЗУО е казано ясно, че "Притежатели на отпадъци са причинителите на отпадъци, както и лицата, в чието владение се намират те :shock: ." Алинея трета от същия член регламентира задълженията на притежателите на отпадъците. Още по-интересен е чл. 9. (1) -"Когато причинителите на отпадъци са неизвестни, разходите по възстановяването на качествата на околната среда се поемат от лицата, в чието държане се намират те :cry: ." В алинея трета:" Ако причинителят не бъде установен в срок от 30 дни.... (Ако имате ЗУО прочетете това.)". Така, но в София, доколкото ми е известно не е регламентирана такава процедура. Та ще трябва да си извозите отпадъците :cry: .
Друг нормативен акт, който регламентира тази материя, е "Наредба за поддържане, опазване на чистотата и управлението на отпадъците на територията на Столична община" (Приета е от СОС 2006г.). Но там в чл. 27 е санкционната дейност.
Иначе строителните обекти са задължени да извозват земните маси само на определени места, като хумосът се запазва и т. н. Те трябва да имат разрешително за депониране на този вид отпадък, но за съжаление - не се спазва това :( .....
Е, ако имате някакви доказателства - кой, кога и как е замърсил вашия имот, това вече е друго :wink: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Назад към Имотни казуси