Моля, дайте ми някаква идея.....
Току-що ми се обади моя много близка. Имат незастроено място на околовръстното-близо до Камбаните. Наколо се строи в несвяст-строежи и строежчета на знайни и незнайни фирми.
Преди месец са ходили да си нагледат имота-всичко е било наред. Днес са ходили там-имотът е заринат с огромни купчини пръст. Очевидно някой/някои от строителите в района на се хаби да си извозва пръстта на определено за целта място, а е решил, че е много по-лесно да я метне наблизо. Имотът е заприличал на пловдивско тепе.
Не е ясно кой е струпал пръстта там.... Съмнявам се, че ще успеят да разберат.
Обадиха ми се да ми поискат съвет какво да правят, а аз идея нямам...
Сигурно има някакъв нормативен акт, който урежда въпроса с изкопните работи, за местата за извозване на пръстта...., но аз съм безкрайно далече от тази материя. Може би органите по контрола върху строителството имат някакви правомощия?
Дайте ми някаква идея-как да защитят правата си? Сега ще почна да пускам търсачки напосоки, но ако ми дадете някакъв ориентир-накъде да гледам и какво да търся-ще ми бъде много полезно.
Ако пък имате и по-конкретни неща за споделяне-ще съм безкрайно благодарна.
- Дата и час: 25 Яну 2025, 20:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пръстта от изкопа на нов строеж, стоварена в чужд имот
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Отговорът е ЗУО / Закон за управление на отпадъците /. Ние съставихме такава жалба м.г. срещу тонове скална маса, струпана при това не в нашия имот, а на държавна територия / крайбрежни скали /, и съсипваща гледката към морето. Изпратихме я едновременно до РИОСВ, МОСВ, РДНСК, ДНСК, Общината. Според ЗУО, ако не се разбере кой е струпал строителните отпадъци, общината е длъжна да ги изнесе за нейна сметка. До 2 месеца разкараха отпадъците, които според мен бяха струпани с очевидна цел. По-късно ми просветна, че това се случи защото на всичко отгоре скалите са и ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ - макар че съвсем отскоро започнаха да го изписват върху скиците на ОСЗГ, преди компютърът си траеше. Бих ви пратил текста на жалбата, ако ви интересува още. Пишете на адрес friend28@abv.bg
- friend28
- Потребител
Според чл. 3 от ЗУО "Класификацията на отпадъците по видове и свойства се определя с наредба от министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването." Има такава наредба и в нея е посочено, че земните маси са отпадък. Но в чл. 5. (1) от ЗУО е казано ясно, че "Притежатели на отпадъци са причинителите на отпадъци, както и лицата, в чието владение се намират те ." Алинея трета от същия член регламентира задълженията на притежателите на отпадъците. Още по-интересен е чл. 9. (1) -"Когато причинителите на отпадъци са неизвестни, разходите по възстановяването на качествата на околната среда се поемат от лицата, в чието държане се намират те ." В алинея трета:" Ако причинителят не бъде установен в срок от 30 дни.... (Ако имате ЗУО прочетете това.)". Така, но в София, доколкото ми е известно не е регламентирана такава процедура. Та ще трябва да си извозите отпадъците .
Друг нормативен акт, който регламентира тази материя, е "Наредба за поддържане, опазване на чистотата и управлението на отпадъците на територията на Столична община" (Приета е от СОС 2006г.). Но там в чл. 27 е санкционната дейност.
Иначе строителните обекти са задължени да извозват земните маси само на определени места, като хумосът се запазва и т. н. Те трябва да имат разрешително за депониране на този вид отпадък, но за съжаление - не се спазва това .....
Е, ако имате някакви доказателства - кой, кога и как е замърсил вашия имот, това вече е друго .
Друг нормативен акт, който регламентира тази материя, е "Наредба за поддържане, опазване на чистотата и управлението на отпадъците на територията на Столична община" (Приета е от СОС 2006г.). Но там в чл. 27 е санкционната дейност.
Иначе строителните обекти са задължени да извозват земните маси само на определени места, като хумосът се запазва и т. н. Те трябва да имат разрешително за депониране на този вид отпадък, но за съжаление - не се спазва това .....
Е, ако имате някакви доказателства - кой, кога и как е замърсил вашия имот, това вече е друго .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|