начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

данък наследство etc.

Казуси за недвижими имоти

данък наследство etc.

Мнениеот friend28 » 09 Авг 2006, 13:36

Здравейте, участници във Форума!
От известно време влизам тук, без да съм юрист, и се старая да давам отговори, ако са ми известни такива...има обаче няколко въпроса, които бих искал да задам на форума - предварително се извинявам, че са може би елементарни, все пак разчитам на публичен отговор.
Ние сме брат и сестра в добри отношения, родителителите ни са живи,
единият от нас живее в чужбина със сключен граждански брак с гражданин на РБългария отпреди да замине, а другият живее в РБ с партньор без сключен граждански брак, в семейното жилище на родителите ни, което е наследствен имот на баща ни, и се грижи, заедно със своя партньор, и за другия имот - вила, построена от родителите ни.
Питаме се следното:
1. Дали при дарение-общо за двама ни /двата имота са неподеляеми/ нашите партньори биха били поставени в неравностойно положение? Т.е. придобитото чрез дарение по време на брака счита ли се за съпружеска имуществена общност?
2. Когато дядо ни е починал през 1949, баба ми е платила доста солен данък наследство. ИМА ЛИ ТАКЪВ ДАНЪК В БГ ПОНАСТОЯЩЕМ? Адвоката, с който разговаряхме, каза че няма. Защо тогава повечето хора прехвърлят чрез дарения имотите на децата си? ИЛИ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН ДАНЪК НАСЛЕДСТВО СКОРО? Ако не е така, то няма да караме родителите да даряват нищо - нека живота си тече необезпокояван.
3. Интересува ни също така как стои въпроса с имуществото и наследството на чуждестранните граждани - този от нас, който живее в чужбина, сериозно се е замислил дали да не се откаже от БГ гражданство - в чужбина полза никаква,само пречи при вадене на документи. Може би въпроса е именно във владеенето на имоти в България, така ли е?
Надяваме се на отговор :!:
friend28
Потребител

Мнениеот scila » 11 Авг 2006, 07:39

И аз не съм адвокат,но както разбра доста години се разправях с имоти.Отговорите на въпросите ти са:
1.Ако ви направят дарение,никой от законните ви партньори няма право да претендира после за собственост върху имотите.Този който живее без брак в момента е в по-изгодна позиция да направи покупко-продажба,защото имота ще бъде придобит преди брака и не подлежи на делба след сключване на граждански брак.Но ако е дарение,след смъртта на баща ви единият от вас може да не бъде удоволетворен от дарението и може да заведе дело за изравняване на наследствените дялове,т.е. ако апартамента е по-скъп от вилата,този на когото е вилата може да иска изравняване.При покупко-продажба не може да иска нищо,но може да заведе дело,че покупката е била симулативна.Големи разправии са обаче да го докаже.
2.Данък наследство в момента няма.А хората правят дарения на децата си за да не може зетя или снахата да предендират за имотите.
3.Най-добре да изчака още 2-3г. когато и чужденците ще могат да купуват земя като частни а не като юридически лица.
scila
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 11 Авг 2006, 12:43

Благодаря за отговора, ето че и на мен ми хрумна логично обяснение на въпрос 2: тъй като много често имотите са "неоправени" - разлики в квадратурите, вписани в старите нотариални актове поради различните правила за изчисляване през годините - в т.ч. има н.а. с вписани кубични метри на сградата, разлики в площта на земята поради неточно измерване и какво ли още не - както са и нашите имоти, като тръгнат децата да ги "оправят" им ги приписват да се занимават с тях и по-нататък - да плащат данъци и най вече да ги управляват, ако е възможно :lol: хайде чао
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси