начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

покупка въздух...?

Казуси за недвижими имоти

покупка въздух...?

Мнениеот contesa » 30 Юли 2006, 06:14

Искаме със съпруга ми да си построим етаж над етажа, които е собственост на неговите родители, но ми казаха, че трябва да ни продадат въздушното пространство!
Може ли някой да ми обясни как точно става? :oops: Има ли някакви специфични изисквания по договора и изобщо, как трябва да се действа, за да може да започнем строеж?
Благодаря Ви предварително!!! :)
contesa
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 31 Юли 2006, 10:37

"Въздух" или "въздушно пространство" не се притежават от никого и никой не може да ги купи (затова и не е вярно, че ще Ви ги "продават"). Това, което вероятно са искали да Ви обяснят е, че съсобствениците на етажа, над който искате да строите, ще трябва да ви учредят право на надстрояване. Просто това е редът във Вашия случай (и добре, че е така, защото иначе всеки щеше да може да си строи над който си иска и какъвто имот си поиска без въобще да пита!). Това става с договор между съсобствениците-учредители и приобритателите на правото на надстрояване (в случая: Вие и съпруга Ви), който се сключва в нотариална форма т.е. пред нотариус. За него няма да е проблем да Ви го изготви като проект и след това да го сключите (от една страна - родителите на съпруга Ви, от друга - вие двамата с него). Ще са Ви необходими някои документи напр. акта за собственост на етажа на родителите, данъчна оценка на имота и др. Обърнете се към нотариус, той ще Ви обясни най-добре. Успех!
fetisov
Потребител

Назад към Имотни казуси