начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

делба на съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

делба на съсобствен имот

Мнениеот iliyan_germanov » 14 Юни 2006, 21:15

Здравейте, от вчера официално съм собственик ни малък имот - купих си го. Преди това обаче имота беше съсобствен. Няма лошо. Съсобственика на моята продавачка даде декларация по чл. 33 от ЗС в която пишеше, че се отказва от правото му на изкупуване на съсобстевния му имот и така моята провадачка ми продаде имота си. Сега обаче незнам дали имота, който си купих остава съсобственост с мен и комшията, или вече си е самостоятелен обект. По принцип съседа е съгласен да го разделиме доброволно, но въпроса ми е след тази декларация чрез която изповядахме сделката още ли двата имота са съсобственост и ако е така по какъв начин може да се направи доброволната делба?
iliyan_germanov
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 14 Юни 2006, 21:38

Имотът продължава да е съсобствен. Вие просто сте всъпили в правата на отчуждителя, чрез извършената покупко-продажба.
Доброволната делба трябва да се извъши в писмена форма с нотариална заверка на подписите.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот iliyan_germanov » 14 Юни 2006, 21:42

А тази делба задължително ли е да се извърши при нотариус по местонахождение на имота или може навсякъде, защото доколкото разбирам трябва да се впише в службата по вписвания. И въобще след като се направи нотариално тази делба, към кого трябва да се обърна в общината на имота за да се извърши тази делба. А това нещо кога трябва да се направи в смисъл веднага след изповядването на сделката или първо трябва да си извадя новата скица на имота на мое име и тогава да се делим.
iliyan_germanov
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 15 Юни 2006, 15:33

Делбата я извършвате Вие (съсобствениците) в писмена форма! При нотариуса заверявате само подписите си. Компетентен е нотариусът, който практиво по местонахожден ието на имота.

Вписването се извършва в имотния регистър, от съдията по вписванията при съот. районен съд!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот poul » 15 Юни 2006, 15:47

Тц.
Договора може да се завери от всеки нотариус /заверка на подпис/ а се вписва в служба вписвания по местонахождение на имота.
poul
Младши потребител

Мнениеот iliyan_germanov » 15 Юни 2006, 15:55

Благодаря за информацията. А какво трябва да съдържа този договор, защото чета из нета, че трябвало да бъде някакво предложение за разделяне до кмета на общината, или това се отнася само за съсобственост с общината. И въобще каква е цялата процедура по доброволната делба и не на последно място горе долу колко струва цялата процедура.
iliyan_germanov
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 15 Юни 2006, 16:04

poul написа:Тц.
Договора може да се завери от всеки нотариус /заверка на подпис/ а се вписва в служба вписвания по местонахождение на имота.

:oops: .. съжалявам - разбира се, че е така.. явно съм го написал механично!
mishi_83
Потребител

Назад към Имотни казуси