Кои са субектите на правото на собственост по законодателството, действало през периода от 1965г до 1991г (приемане на новата Конституция)? Какво е положението на общините? Аз мисля, че те възниквата като субект на правото на собственост с приемането на новака К. Преди това съществувалите Народни съвети не са били юридически лица, следователно правото на собственост не е принадлежало на тях, а на държавата. Какво е положението с предприятията в този период?
Благодаря!
- Дата и час: 10 Яну 2025, 05:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Субекти на правото на собственост
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Субекти на правото на собственост
juri написа:Кои са субектите на правото на собственост по законодателството, действало през периода от 1965г до 1991г (приемане на новата Конституция)? Какво е положението на общините? Аз мисля, че те възниквата като субект на правото на собственост с приемането на новака К. Преди това съществувалите Народни съвети не са били юридически лица, следователно правото на собственост не е принадлежало на тях, а на държавата. Какво е положението с предприятията в този период?
Благодаря!
Какво те интересува по-точно - правилно тогава са били държавна собственост и за имотите има издадени АДС , имотите на предприятията ,които в тоя период са били държавни също са актувани с АДС.
АДС от тоя период се издаваха от общинския народен съвет и малко след това.
Виж от кога е ЗДС и ЗОС.
- donna
- Старши потребител
Благодаря Донна!
Както сигурно виждаш, освен тази тема в "Имотни казуси" съм пуснал и още една, свързана с реституция. Възможно най-конкретно:
Става въпрос за имоти, отчуждени от държавата по реда на един от законите за национализация. Въпросните имоти са застроен през 70-те години на ХХ век (тогава не съм бил роден ). Сега те са собственост на община Х и съответно общинско предприятие Х. Търся начин да установя, че строежите са извършени без законно основание (чл. 2 ал. 6 зосои), за да бъде възстановена собствеността върху имотите на моите клиенти, като ОС Х и предприятието се ползват от правата по чл. 73-74 ЗС.
Един колега твърди, че т.к. няма преотстъпено право на строеж от държавата на ОС (тогава НС), съответно на предприятието, то тогава явно строежът е незаконен. Аз обаче не мисля, че преодстъпване на правото на строеж е нужно. Основанието за това ми е, че нито НС, нито предприятието са субекти на правото на собственост и следователно не могат да бъдат носители и на правото на строеж към онзи момент.
НЕ СЪМ УЧИЛ ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРЕДИ 1991г. В ДЕТАЙЛИ! така вероятно е и с повечето колеги тук. Ако може някой да ми каже, каква е била процедурата относно строеж на сгради и извършване на подобрения в недвижим имот преди 1991г. ще съм му много благодарен!
Както сигурно виждаш, освен тази тема в "Имотни казуси" съм пуснал и още една, свързана с реституция. Възможно най-конкретно:
Става въпрос за имоти, отчуждени от държавата по реда на един от законите за национализация. Въпросните имоти са застроен през 70-те години на ХХ век (тогава не съм бил роден ). Сега те са собственост на община Х и съответно общинско предприятие Х. Търся начин да установя, че строежите са извършени без законно основание (чл. 2 ал. 6 зосои), за да бъде възстановена собствеността върху имотите на моите клиенти, като ОС Х и предприятието се ползват от правата по чл. 73-74 ЗС.
Един колега твърди, че т.к. няма преотстъпено право на строеж от държавата на ОС (тогава НС), съответно на предприятието, то тогава явно строежът е незаконен. Аз обаче не мисля, че преодстъпване на правото на строеж е нужно. Основанието за това ми е, че нито НС, нито предприятието са субекти на правото на собственост и следователно не могат да бъдат носители и на правото на строеж към онзи момент.
НЕ СЪМ УЧИЛ ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРЕДИ 1991г. В ДЕТАЙЛИ! така вероятно е и с повечето колеги тук. Ако може някой да ми каже, каква е била процедурата относно строеж на сгради и извършване на подобрения в недвижим имот преди 1991г. ще съм му много благодарен!
- juri
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|