начало

Подробно и без нюанси, вместо дискретно и сдържано – ЕСПЧ осъди България заради съобщение на прокуратурата Подробно и без нюанси, вместо дискретно и сдържано – ЕСПЧ осъди България заради съобщение на прокуратурата

Проблем със съсобственик на земя поради започване на строеж

Казуси за недвижими имоти

Проблем със съсобственик на земя поради започване на строеж

Мнениеот Таня » 19 Яну 2006, 15:12

Здравейте !
Аз не съм юрист нито адвокат и влязох тук с надеждата, че някой от вас би ми помогнал със съвет за разрешаването на този проблем. И на кратко проблема е следният:
Баща ми има наследствена къща в града, която вече доста стари и след допитвания и консултации с няколко строителни фирми ние стигнахме до решение на мястото на старата къща строителна фирма да построи кооперация срещу обезещетение. Това в общ план. По интересното е, че парцела върху койт е построена къщата е закупен (навремето от дядо ми ) заедно със съседния парцел (двете къщи са на калкан) до нас и общо цялото място е 430 кв.м. При това положение комшиите до нас с които ние делим един парцел трябва да подпишат заедно с нас, че са съгласни ние да започнем да строим. Само, че те отказват категорично като се аргументират с това, че тяхната къща щяла да падне. Въпроса ми е има ли начин и какъв е той да се стигне до реална подялба на този парцел защото след нейното осъществяване техният подпис няма да ни е необходим. Изобщо възможна ли е да се извърши подялба на такъв парцел и ако има други начини за решение на такъв проблем моля да ми подскажете!
Благодаря предварително! Надявам се някой да ми обърне внимание !!!
Таня

Мнениеот Таня » 20 Яну 2006, 14:31

:cry: НЯКОЙ ЩЕ МИ ПОМОГНЕ ЛИ
Таня

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 15:09

Говорете с тях да строите заедно /или да възложите строителството заедно/.
Иначе шансовете да направите нещо сами са нищожни.
Гост

Мнениеот Таня » 20 Яну 2006, 15:35

И това опитахме но за съжаление те не искат и да чуят, защотото си имат хубава къщичка на два етажа с тавански стаи и мансарда! Какво има пука, че нашата ще се разпадне всеки момент. :cry:
Таня

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 18:07

БЕЗ ТЯХНО СЪГЛАСИЕ НЕ МОЖЕ ДА СТРОИТЕ.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБЕРЕТЕ.
Гост

Мнениеот Rammstein » 22 Яну 2006, 20:17

Аз не разбрах дали баща Ви е собственик на целия парцел, където са построени двете сгради.
Ако е така той може да поиска разделянето на парцела на два нови, стига да е достатъчна квадратурата по Закона за устройство на територията
Ако баща ви не е собственик на целия парцел може да поискате съдебна делба на общия Ви парцел, стига да е налице предвидената в закона квадратура и след което да си изградите новата сграда.
Rammstein

Мнениеот Гост » 22 Яну 2006, 21:38

Rammstein написа:Аз не разбрах дали баща Ви е собственик на целия парцел, където са построени двете сгради.
Ако е така той може да поиска разделянето на парцела на два нови, стига да е достатъчна квадратурата по Закона за устройство на територията
Ако баща ви не е собственик на целия парцел може да поискате съдебна делба на общия Ви парцел, стига да е налице предвидената в закона квадратура и след което да си изградите новата сграда.

Звучи добре, но само да бяхте прочели въпроса.... Цялата квадратура е 430 кв.м.
Гост

Мнениеот pinkopanter » 22 Яну 2006, 21:59

Е тогава остава варианта да им заплатите определена сума пари за да можете да строите на калкан.
pinkopanter
Потребител

Мнениеот Rammstein » 23 Яну 2006, 11:57

Може и да не е нужно съгласие от другите собственици за да строите на калкан, тъй като заедно с правото на собственост върху сградата вие притежавате и правото на строеж, тоест ако сградата бъде разрушена на вас ви остава правото да построите същата сграда и без съгласие на другите собственици.
Rammstein

Мнениеот Таня » 24 Яну 2006, 16:01

Rammstein написа:Може и да не е нужно съгласие от другите собственици за да строите на калкан, тъй като заедно с правото на собственост върху сградата вие притежавате и правото на строеж, тоест ако сградата бъде разрушена на вас ви остава правото да построите същата сграда и без съгласие на другите собственици.

Задължително ли е да се построи точно същата сграда ? От къде можем да се снабдим с такова разрешение (или как точно се нарича - право на строеж върху нашия си парцел) ? Защото когато се опитахме да пуснем молба за изготвяне на ПУП ни поискаха и съгласието на съсобствениците на земята, нещо което те не давата не искат и да чуят а на всичкото отгоре нямат право да ни отказват защото навремето с наше разрешение те са си построили хубавата къщичка. За съжаление парцела не може да се раздели защото е само 430 кв.м. Дали има някакъв начин да ги съдим за този отказ тъй като къщата наистина се разпада и дори и да я продадем в такова състояние като сегашното които и да я купи при всички случаи ще иска да строи и тогава как ще се разбере с тях !!! :(
Таня

Назад към Имотни казуси